Fysiikan lakeja rikkova kaappi löysi luojansa 40 vuoden jälkeen

Yle Satakunnan toimittaja Tapio Termonen teki kansakoulussa kaapin, jolle ei voinut pitkää ikää povata. Mitatkin olivat opettajan mukaan fysiikan lakien vastaiset. Neljä vuosikymmentä myöhemmin miehen ja kaapin tiet kohtaavat jälleen.

Kotimaa
Mies pitää käsissään kaappia
Yle

Tapio Termosen kouluaikoinaan rakentama kaappi herätti suurta kummastusta valmistuttuaan: Miten kaapin ovi voi aueta, vaikka kaapin ristimitat eivät alkuunkaan täsmää? Käsitöiden opettajan mukaan fysiikan lakien mukaan kaapin ei pitäisi toimia.

Termosesta ei tullut puuseppää ja tämä kyseenalainen mestariteoskin oli jo vaipunut unholaan. Lähes 40 vuotta myöhemmin toimittaja Termonen käyskentelee Noormarkun markkinoilla, kun hänen olkaansa taputetaan.

- Se oli ihan tutun näköinen mies ja kysyi, että muistatko mitä teit kolmannella luokalla, Termonen kertoo.

Kysymykseen oli äkkiseltään hankala löytää vastausta. Termosen perhe oli 1960-luvun loppupuolella hyvin muuttavaista sorttia; Tapio opiskeli neljä ensimmäistä kansakouluvuottaan seitsemässä eri koulussa.

Varastossa lojuneessa kaapissa tuttu signeeraus

Vaikka Termosilla maisema vaihtui useasti, löytyy muistijälkiä sieltä sun täältä. Yksi kouluun llittyvistä muistoista oli kolmannella luokalla puukäsitöissä valmistunut kaappi.

- Tämä mies joka koputti minua olkapäälle sanoi, että hänellä on jotain, mitä minä olen tehnyt. Sellainen kaappi, Termonen kertoo.

Tapio Termosen Noormarkun markkinoilta yhyttänyt mies oli Jouko Loijas, joka asuu Porissa Satakunnankadulla. Hän oli joskus käynyt läpi talon varastoja ja vanhan mutta hyvin säilyneen kaapin signeeraus vaikutti tutulta. Miehen osoite on myös Termoselle tuttu.

- Olen joskus mopoikäisenä poikana asunut samassa talossa, Termonen muistelee.

Suomalaisen puulaadun voimannäyte

Miehet sopivat tapaavansa uudelleen. Tunneryöppy on melkoinen, kun Loijaksen auton takatilasta paljastuu Termosen vuosikymmeniä sitten rakentama, fysiikan lakien vastainen, kaappi.

- Voi hyvänen aika siinä se on. En muistanut, että se on tämän näköinen. Näköjään joka sivulta löytyy minun nimeni, ei voi erehtyä omistajasta, saa Termonen sanotuksi.

Molemmat herrat ihmettelevät, kuinka hyvin kaappi on säilynyt ja ylistävät suomalaista puulaatua. Termonen haluaa vielä uudestaan mitata kaapin ristimitat, kun kaapin toimivuutta pidettiin heti valmistumisen jälkeen sulana mahdottomuutena. Kulmasta kulmaan molemmin puolin mitattuna heitto paljastuu muutamaksi millimetriksi.

- On se aika lähellä sittenkin, antaa Termonen tunnustusta itselleen.

Joskus elämässä sattuu ihmeellisiä asioita. Tuhoon tuomittu kaappi palaa luojansa huomaan.