Nokia-keräilijä: Vanhoista kännyköistä voi saada jopa satoja euroja

Keräilijä odottaa lisää käytettyjä puhelimia markkinoille.

Nokia-kaupat
Henkilö käyttämässä Nokia Communicatoria.
Seppo Sarkkinen / YLE

Kouvolalainen Pentti Sarajärvi on kerännyt kännyköitä nelisen vuotta. Kokoelmaan (siirryt toiseen palveluun) on kertynyt 106 erilaista puhelinta, joista 85 Nokiaa. Sarajärvi on kunnostanut puhelimet itse ja kuvailee niiden kuntoa kotisivullaan. Nykyisin käyttöpuhelimena toimivan Nokia C7:n valkeat osat ovat esimerkiksi vaihtaneet väriä.

Microsoftin ja Nokian maanantaina julkistaman kaupan Sarajärvi ei usko vaikuttavan merkittävästi vanhojen kännyköiden markkinoihin.

- Ihmiset alkavat ehkä miettiä, että eivät laita sitä vanhaa Nokiaa kierrätykseen vaan pistävät sen huuto.nettiin myyntiin, Pentti Sarajärvi arvioi.

Sarajärven mukaan suomalainen nettihuutokauppa on tosin jo nyt pullollaan Nokiaa.

Hintahaitari laaja

Sarajärven mukaan vanhojen matkapuhelimien hinnat vaihtelevat kauppapaikasta riippuen. Huuto.netissä ja yhdysvaltalaisessa Interactiv Brokersissä hinnat voivat korkeimmillaan nousta satoihin euroihin.

- Jos jostain Communicatorista pyydetän 400 euroa, niin se on siinä ja rajoilla. Se on aika rankasti yli sen rajan, että kannattaa mennä jo kaupasta hakemaan. Mutta jotkut maksaa sen. Hinta riippuu ihan itsestään.

1990-luvun mallit arvokkaita

Oman kokoelmansa helminä Sarajärvi pitää mm. 1990-luvun lopulla myyntiin tulleita Nokia 8850 ja 9000 Communicator -sarjan malleja.

- Ne on harvinaisempia. Niitä on tehty vähemmän. Niitä on myös aikanaan myyty kalliimmalla. Niissä on arvo pysynyt, ja ne ovat tosi keräilykappaleita.

Sarajärven harrastus sai alkunsa, kun vanhoja puhelimia alkoi kerääntyä laatikoihin. Nykyisestä kokoelmasta noin puolet on entisiä omia käyttöpuhelimia tai lahjoituksina saatuja palikoita. Vain puolet on ostettu rahalla. Sarajärvi maksaa puhelimesta viidestä eurosta noin 40 euroon. Hän ostaa niitä myös isommissa eräissä.

- Huuto.netissä on silloin tällöin myyjiä, jotka yksinkertaisesti haluavat vaan päästä puhelimestaan eroon. He eivät kaipaa niistä mitään mahtavia voittoja.

Nokian tarina ei ole uusi

Microsoftin ja Nokian välistä matkapuhelinkauppaa hän ei pidä dramaattisena. Google osti Motorolan, Sony Ericssonin ja Microsoft Nokian puhelinvalmistuksen.

- Tämä kuvio on ihan tuttu. Ei se ole välttämättä Nokian kannalta huono juttu, Sarajärvi sanoo ja viittaa siihen, että Ericsson kuuluu johtaviin verkkovalmistajiin.

Paula Tapiola

Yle Uutiset

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus