1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapissa ajettaisiin kalliimmin kuin Helsingissä

Osassa Lappia ajetaan tulevaisuudessa yhtä kalliita kilometrejä kuin Helsingissä, jos liikenteen verotuksen uudistus toteutetaan suunnitellulla tavalla. Todellisuudessa lappilaiset maksaisivat helsinkiläisiä enemmän, sillä pohjoisessa vuotuiset autoilukilometrit ovat etelään verrattuna lähes tuplaten suuremmat. Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä esittää, että uusien autojen autovero poistuisi, mutta tilalle tulisivat kilometrimaksut.

Kotimaan uutiset
Liikenneruuhka moottoritien rampilla Hämeenlinnassa
Tiina Kokko / Yle

Lapissa korkeimpaan kilometrimaksuluokkaan kuuluisivat muun muassa Lapin kaupungit, kuten Rovaniemen alue ja Kemijärven kaupungin ympäristö sekä Sodankylän kuntakeskus ja Ylitornio. Näillä alueilla maksu olisi sama kuin Helsingissä, 6,8 senttiä kilometriltä. Harvemmin asutuilla seuduilla maksu olisi 3,4 senttiä kilometriltä. Työryhmä perustaa maksuehdotuksensa Suomen ympäristökeskuksen laatiman, asukasmäärään perustuvan kaupunki-maaseutu -luokituksen mukaan.

Autoliiton Lapin piirin piirijohtaja Ensio Simonen tyrmää ehdotetun veromuutoksen.

- Täällä on matkat ensinnäkin pitkät ja toiseksi autokannan pitäisi uusiutua huomattavasti, jos tämä olisi autoverosta pois. Ei oikein käy pirtaan, koska täällä ajetaan paljon pitemmästi kuin jossain Helsingin seudulla, Simonen sanoo.

Simosen mukaan Lapissa autojen keski-ikä on varsin korkea.

- Sitten törmätään taas toiseen ministeriöön, jonka pitäisi järjestää töitä. Kyllähän me ostamme niitä uusia autoja, jos meillä rahaa on.

Epätasa-arvoisuutta lisää se, että Etelä-Suomessa on mahdollisuus valita julkisia kulkuneuvoja esimerkiksi työmatkojen tekoon.

- Helsingissä voi hypätä ratikkaan ja bussiin, joka kulkee viiden minuutin välein. Täällä se kulkee kerran vuorokaudessa, Simonen muistuttaa.

Simosen ja Keskustan kansanedustajan Eeva-Maria Maijalan mielestä pitkien välimatkojen alueella asuvat joutuvat jo muutenkin maksamaan paljon korkeaa polttoaineveroa. Maijala varoittaakin lähettämässään tiedotteessa, että uudessa veromallissa pitkien välimatkojen alueilla verotus voisi nousta kohtuuttomasti.

- Polttoaineveroa maksetaan täällä Lapissa pitkissä etäisyyksissä paljon enemmän kuin etelänihmiset, jotka ajavat alle 10 000 kilometriä vuoteen. Me ajamme melkein 20 000 kilometriä keskimäärin, sanoo Ensio Simonen.

Laskentojen mukaan alle 16 000 kilometriä vuodessa ajava saisi hyödyn ehdotetusta veromuutoksesta. Sen yli ajaville uusi verotus olisi kalliimpaa.

- Oma vikammehan se on, että me asumme täällä, mutta tämä on meidän koti, Simonen päättää.

Lue seuraavaksi