Rokotukset kohdunkaulan syöpää vastaan alkamassa 11–12-vuotiaille tytöille

Noin 30 000 tyttöä rokotetaan vuosittain kohdunkaulan syöpää aiheuttavaa papilloomavirusta vastaan. Rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta.

terveys
Rokotus käsivarteen.
YLE / Jouni Tanninen

Nuorten tyttöjen rokotukset kohdunkaulan syöpää vastaan alkavat marraskuussa. Rokotetta on tutkittu sekä Suomessa että kansainvälisesti, eikä sillä ole todettu juuri sivuvaikutuksia. Yleisin vaikutus on rokotuskohdan paikallinen ärsytys.

HPV-rokotuksella voidaan ehkäistä tiettyjen papilloomavirusten aiheuttamia sairauksia. Käytössä olevat rokotteet eivät paranna solu- tai kudosmuutoksia eivätkä suojaa merkittävästi tartunnan saaneita.

- HPV-rokotteen saajien on muistettava osallistua myöhemmin joukkotarkastuksiin, vaikka rokote antaakin hyvän suojan kohdunkaulan syöpää vastaan. Rokotteet suojaavat tärkeimpiä kohdunkaulan muutoksia ja syöpää aiheuttavia HPV-tyyppejä vastaan, mutta kattavuus ei ole 100 prosenttia, muistuttaa professori Seija Grenman Tyksin naistenklinikalta.

Käytössä on tällä hetkellä kaksi rokotetta. Toinen rokotteista suojaa myös kondyloomalta.

- HPV-tyyppejä tunnetaan lähes sata. Rokote tehoaa noin 70 prosenttiin niistä, Grenman toteaa.

HPV-rokotteen saa yli 30 000 tyttöä vuosittain

Rokotussarja koostuu kolmesta pistoksesta. Toinen rokotuskerta annetaan 1-2 kuukautta ensimmäisestä rokotuksesta ja kolmas kuukauden kuluttua. Rokotteen suojavaikutus näyttää jatkuvan hyvänä ainakin seitsemän vuotta.

- Rokotetta on tutkittu paljon, Seija Grenman kertoo.

- Sivuvaikutuksia on todettu hyvin vähän, eli rokotetta siedetään hyvin. Ihoärsytystä tulee useimmille, mutta sekin menee nopeasti ohitse, Grenman sanoo.

Papilloomavirus eli HPV-virus on kohdunkaulan syövän keskeisin tekijä. Viruksen esiintyminen on yleistä nuorella iällä, mutta useimmilla virus häviää itsestään ja vain osalla HPV-infektio kestää pidempään ja aiheuttaa limakalvomuutoksia.

HPV löydetään kohdunsuusta testillä. Liian nuorilta otettu testi aiheuttaa "vääriä hälytyksiä" ja turhia jatkotutkimuksia.

- Syövän riskiin vaikuttavat HPV:n ohella myös yhdyntöjen varhainen alkamisikä ja partnereiden runsaus. Myös tupakointi, immuunipuolustusta heikentävä lääkitys, HIV-infektio ja muut gynekologiset infektiot, kuten klamydia, lisäävät alttiutta HPV-infektiolle, ylikääkäri Seija Grenman luettelee.

Terveydenhoitajien koulutus meneillään

Tyksissä ja Turun yliopistossa on tutkittu HPV-viruksen käyttäytymistä jo parinkymmenen vuoden ajan Human Papilloma Virus -projektissa. Projekti käynnistyi vuonna 1998. Koulun terveydenhoitajien koulutus on meneillään.

- Suomessa ollaan rokotemyönteisiä verrattuna moneen muuhun maahan. Mahdollisen syövän kehittymisen estämiseksi rokote tulisi antaa hyvissä ajoin ennen sukupuolielämän aloittamista, mutta rokotussarjan voi antaa, vaikka henkilö olisi aloittanut sukupuolielämän, Grenman sanoo.

Rokottamisen hyötyjä tutkitaan tarkkaan. Lopulliset hyödyt nähdään vasta 20-30 vuoden kuluttua rokotettujen tullessa kohdunkaulan syövän ilmenemiskään.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus