1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhteisöllisyys siirtyi tuvista yhdistyksiin

Lapsiperheen arkea eivät enää auta pihapiirissä olevat sukulaiset. Koko kyläkään ei enää ole apuna kasvattamassa lapsia. Yhteisöllisyys on muuttunut, mutta samaa silti haetaan: oppien ja kokemusten jakamista sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta.

Kotimaan uutiset
Naisia ja pikkulapsi Tampereen Napapiirin tiloissa
Tampereen Napapiirin puheenjohtaja Tuikku Pirhonen, varapuheenjohtaja Laura Poutanen sekä yhdistyksen sihteerinä toimiva Pihla Keränen ovat yhdistyksen aktiiveja.Liisa Leinonen / Yle

Lapsen syntymän mullistava vaikutus yltää kaikkialle, myös sosiaalisiin suhteisiin. Kun mukana kulkee vilkas taapero, ei kahviloissa istuskelu enää onnistu entiseen malliin. Toinen samassa tilanteessa oleva ymmärtää pienetkin vivahteet, ja vertaistuki tunnerikkaassa elämänvaiheessa on arvokasta.

Tampereen Kalevassa oleva Napapiiri on tuonut yhteen vanhempia ja lapsia jo 13 vuotta. Toiminta muokkautuu käyttäjien mukaan. Ominaista Napapiirin toiminnalle onkin se, että mukana yhdistyksessä ollaan elämäntilanteen mukaan.

– Tässä ollaan mukana yleensä pari kolme vuotta, yleensä juuri se aika kun lapset ovat pieniä ja itse hoitaa lapsia kotona, sanoo Napapiirin puheenjohtaja Tuikku Pirhonen.

Aika on lyhyt, mutta yhdistyksessä olo on yleensä hyvin intensiivistä. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen ja omiin mielenkiinnon kohteisiin. Erilaisia ryhmiä voi perustaa kuka tahansa, ja ryhmät ovat olemassa niin kauan kuin siellä riittää kävijöitä ja vetäjiä.

Arjen ylitykseen riittää kuppi kahvia hyvässä seurassa

Napapiirin tilaton suunniteltu niin, että lapset voivat olla siellä turvallisesti. Vaikka portaat vievät kadulta kellariin, tila on silti valoisa ja avara.

Uudet ihmissuhteet rikastuttavat kotonaoloa merkittävästi

Laura Poutanen

Lattialla on tyynyjä, ja lelut ovat matalalla. Äideille tarjoutuu tilaisuus hengähtää ja saada keskusteluseuraa muista, samassa tilanteessa olevilta äideiltä.

– Uudet ihmissuhteet rikastuttavat kotonaoloa merkittävästi, sanoo varapuheenjohtaja Laura Poutanen.

Synnytysvalmennus kiinnostaa perheitä

Jäseniä Napapiirillä on kolmisensataa, mutta todellisuudessa Kaalamonaukiolla olevan yhdistyksen ovi aukeaa useammalle kävijälle. Eniten ihmisiä kiinnostavat perhekahvilat sekä yhdistyksen tiloissa järjestettävät synnytysvalmennusillat.

– Neuvoloissa vähenevät synnytysvalmennukset näkyvät meillä. Ihmiset haluavat kuulla synnytyksistä käytännön tietoa myös muualta kuin netistä, sanoo puheenjohtaja Tuikku Pirhonen.

Lue seuraavaksi