1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Sananen - Muotoilujohtaja

Nokialla oli turhaan muotoilujohtaja, Ahtisaari. Puhelimet eivät sellaista tarvitse. Sanat tarvitsevat. Ne pitää muotoilla niin, että omistajat leppyvät.

Näkökulmat
Toimittaja Mikko Maasola

Stephen Elop oli Nokian muotoilujohtaja. Marko Ahtisaarella oli toki tuo titteli mutta ei sarkaa, hän oli vain yhtiön sekasorron ikoni. Nykyiset puhelimet kun ovat kaikki samanlaisia levyjä, ne eivät tarvitse muotoilua! Sen sijaan tyhjät sanat kaipaavat muotoilua. Elop oli taitava muotoilija.

Ennen kuin ihmiset kyllästyivät esineisiin, tarvittiin teollisia muotoilijoita. Nykyisin ihmiset ovat siirtyneet tavarasta tunteisiin. Hauskat äänet ja kuvat saavat aikaan tunteita, ihminen yllätetään nopeilla liikkeillä ja matalilla sanoilla. Siksi teolliset muotoilijat ovat korvautuneet semanttisilla muotoilijoilla. Sanat muotoillaan sopiviksi.

Muotoilu on kiusallisen asian sanomista ystävällisen yhdentekevästi.

Maallikkosaarnaaja Mikko Maasola

Muotoilu on kiusallisen asian sanomista ystävällisen yhdentekevästi. Kun oikein hyvin muotoilee sanottavansa, ei suututa ketään, vaikka todellisuudessa aihetta raivoon löytyisi.

”Ehkä otin, ehkä en” - uuden sukupolven iätöntä muotoilua. Lasit särkyvät, sanat kestävät.

Kiinteistövälittäjä on ammattimuotoilija. Sanat tarkoittavat toista, mutta kuulet neoikein muotoiltuna juuri niin kuin halusitkin. ”Lapsiystävällinen” saa kehräämään, vaikka oikeasti se tarkoittaa, että huonosti äänieristetyn seinän takana on adhd-diagnosoitu lestadiolaisperhe ja keinut aina varattu. ”Huoleton kaukolämpö” tarkoittaa vuosittain tasaisesti viidellätoista prosentilla kohoavia lämmityskuluja. Äläkä vaan osta ”persoonallista” asuntoa. Häädön saanut narkomaani saattoi piilottaa nurinperin sudittujen tapettien alle mitä lie pussukoita.

Kiekkovalmentajallakin on vain sanat. (Poislukien Raimo Summanen, joka lyö ja puree.)

Maallikkosaarnaaja Mikko Maasola

Stephen Elopista odotettiin messiasta. Saimme amerikkalaisen jääkiekkovalmentajan. Alussa oli kertomuksen mukaan sana. Tällä oli sanojen tulva ja ilmassa leijuvaa jännitystä tehokkaasti halkova kädenliike.

Jääkiekkovalmentajallakin on vain sanat. (Poislukien Raimo Summanen, joka lyö ja puree.) Valmentaja voi vain muotoilla halunsa muutamaksi helposti muistettavaksi sanaksi ja toivoa parasta. Tästä tulee myös se suuri arvostus. Pelkillä sieluun rapatuilla lauseen pätkillä tapahtuu pieniä ihmeitä.

Nämä ukkelit ovat sukua rakastetuimmille stand up -koomikoille. Naurun sijasta stand up -muotoilija tavoittelee hyväksyntää. Täytyy näyttää nöyrältä, vaikka sitten vääränkokoisessa pikkutakissa. Joka sana on kaulittu tarkemmin kuin kirkkoherralla konsanaan.

Muotoilujohtaja Elop teki muotoilun saralla huikeita tekoja. Hän haukkui ensitöikseen kaikki Nokian silloiset tuotteet. Hän muotoili sanansa niin, että ymmärsimme tarpeen pyrkiä metsästä valoihin. Muotoilija tietää usein tekevänsä suuria virheitä, mutta ne eivät ole elämän keskiössä. Tyydytys tulee itse muotoilusta. Amerikkalainen tuhansien estradien kerubi vaistoaa kyllä milloin on tehnyt vaikutuksen ja saalistanut arktisen äijälauman mykän rakkauden. Muodollisen palkan lisäksi.

Kiitos Nokia ja Matti Makkonen tekstiviestitoiminnosta. Sillä on kätevä erota ja irtisanoutua.

Maallikkosaarnaaja Mikko Maasola

Muotoilujohtaja puhuu aina vierasta kieltä. Hän puhuu kieltä, jota vain omistajat ja hallituksen jäsenet haluavat ymmärtää. Se on rakkauden kieltä. Vaikeaa vastustaa.

Miten muotoilisin kaiken? Kiitos Nokia ja Matti Makkonen tekstiviestitoiminnosta. Sillä on näppärä erota ja irtisanoutua.

Entäs Elop? Tämän ajan suurista muotoilijoista monet ovat tuuleen huutajia. Heidän jälkensä on haihtuva. Mutta Elop oli lopultakin konkretian mies. Hän muotoili Nokian uuteen uskoon. Niin, että Ollilan äitikään ei enää tunnista.

Maallikkosaarnaaja Maasola

Lue seuraavaksi