1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Itä-Suomessa edelleen haluja korvata ruotsi venäjän kielellä

Opetusministeriöltä ei alkuvuodesta lupaa herunut, mutta pääministeri Jyrki Katainen vilautti Ylen Pääministerin haastattelutunnilla vapaaehtoista mahdollisuutta vaihtaa niin sanottu pakkoruotsi venäjään.

Kotimaan uutiset
Venäjän opiskelua
Adam Bellgrau / yle

Pelkästään Rantakylän yhtenäiskoulussa Mikkelissä venäjää opiskelee nykyään lähes sata oppilasta. Viidesluokkalaisilla on jo selkeä käsitys siitä, miksi venäjän kielen suosio on tällä vuosituhannella jatkuvasti kasvanut.

- No pääsee varmaan helpommin töihin täällä Itä-Suomessa, toteaa viidesluokkalainen Simo Uusiheimo.

- Sitten kun täällä käy turisteja, niin osaa sanoa kaikki venäjäksi, jatkaa luokkatoveri Laura Paavilainen.

Mikkeli on yksi niistä kahdeksasta kunnasta, jotka aiemmin hakivat mahdollisuutta korvata kaikille yhteiset ruotsinkielet opiskelut venäjän kielellä. Mikkelin lisäksi kokeilua hakivat muun muassa Puumala, Savonlinna, Varkaus, Pieksämäki ja Tohmajärvi.

Tohmajärvellä pärjää venäjällä

Väkimäärään suhteutettuna vajaan viidentuhannen asukkaan Tohmajärvi on suomen venäjänkielisin kunta ja kylän raitilla venäjän kieli kuuluu ja näkyy.

- Jos tuolla kaupoilla käy, niin venäjää kuulee päivittäin, kertoo kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Rajakunnassa ajatus venäjän kielen opetuksesta niin sanotusti toisena kotimaisena elää edelleen.

- Peruskoulun oppimäärä on 30 tuntia viikossa ja sen opetussuunnitelman puitteissa pitäisi pystyä antamaan mahdollisimman järkevää opetusta. Kyllä lapsille ja nuorille pitäisi antaa valinnan vapautta, että mitä sen 30 tunnin sisällä opiskellaan, toteaa Tohmajärven kunnanjohtaja Olli Riikonen.

Venäjän kielen opettajista pulaa

Mikkelissä asiaa ei ole uudestaan nostettu keskusteluun, eikä venäjän kielen opetusmäärien lisääminen olisi mutkatonta, esimerkiksi venäjänkielen opettajat ovat kiven alla.

- Jos keneltä tahansa meiltä yläkoulun rehtoreilta kysytään, että minkä aineen opettajia on vaikein saada, niin kyllä se on juuri nämä venäjän kielen opettajat. Suomessa ei ole tarpeeksi venäjän kielen opettajia, valittelee Rantakylän yhtenäiskoulun rehtori Eija Tynkkynen Mikkelistä.

Vapaa Kielivalinta ry:n ajama kansalaisaloite vapaaehtoisen ruotsin opiskelun puolesta on kerännyt yli 60 000 allekirjoitusta.

Lue seuraavaksi