Stop-merkki ja kolmio tappeli - kumpi voitti?

Katsekontakti voi pelastaa kolarilta. Kolmion takaa tuleva ei saa etuilla. Tampereella koetaan päivittäin ongelmia valottomassa risteyksessä, jossa pitäisi osata liikennesäännöt.

liikenne
Mies osoittaa liikennemerkkiä risteyksessä
Kolmion takaa ei etuilla vaikka oikealta tulevilla on stop-merkki, muistuttaa Marko Nieminen Liikenneturvasta.Mauri Tikkamäki / Yle

Jos tulet risteykseen, jossa oikealta tulevalla on edessään stop-merkki ja sinulla kolmio, niin kumpi saa ajaa ensin risteysalueelle? Tampereelta löytyy risteys, jossa autoilijan oma tuntuma menee helposti ristiin liikennesääntöjen kanssa.

Pyynikillä ruotsinkielisen koulun kulmalla on aamuisin ruuhkainen risteys. Ruotsinkielisen koulun ja päiväkodin läheisyydessä riittää saattoliikennettä, joka tulee stop-merkin takaa risteykseen. Siinä saa olla tarkkana, kun samaan aikaan ylhäältä Laiskolankujaa risteykseen ajavat tulevat risteykseen vasemmalta kolmion takaa.

Mikä on oikea ajojärjestys tässä Mariankadun, Satamakadun ja Laiskolankujan risteyksessä? Tietenkin etuajo-oikeutettua tietä ajavia eli Satamakatua ajavia tulee väistää, mutta pitääkö stop-merkin takaa risteykseen tulevan väistää kolmion takaa tulevaa?

- Risteysajon perussäännöt pätevät tässäkin, muistuttaa Marko Nieminen Liikenneturvasta.

- Oikealta tulevaa väistetään, vaikka siellä pysähtymismerkki olisikin.

Mutu ei voita sääntöä

Kolmion takaa tuleva mieltää helposti itselleen etuajo-oikeuden stop-merkin takaa tulevaan nähden. Tämä mutu-tuntuma ei siis kuitenkaan voita liikennesääntöä.

- Stop-merkin takaa tuleva saa mennä tässä kyseisessä tamperelaisessa risteyksessä ennen kolmion takaa tulevaa. Mutta tietenkin siinä täytyy pysähtyä.

Aina ei kuski tiedä marssijärjestystä. Siksi Nieminen muistuttaa katsekontaktin merkityksestä.

- Kun näkee kanssa-autoilijan reaktiot, voi ennakoida tulevaa ja näin välttyä vaikka kolarilta, sanoo Nieminen.

- Ja tietenkin risteyksen monille suojateille astuvia lapsia väistetään aina.

Juttua on täsmennetty 10.9.2013 klo 11:35. Stop-merkin ja kolmion vaikutus etuajo-oikeuteen koskee nimenomaan jutussa mainittua risteystä.