1. yle.fi
  2. Uutiset

Nuoren oireilu jää usein piiloon - tietojärjestelmästä toivotaan apua

Jos nuori pinnaa koulusta tai käyttäytyy väkivaltaisesti, tieto siitä ei liiku eri viranomaistahojen välillä. Yksityisyyden suoja Suomessa on erittäin korkea. Seinäjoella pyritään nyt luomaan viranomaisten ja nuorten välille selainpohjainen tietojärjestelmä, niin sanottu välittämisen koodi. Sen avulla nuoresta huolestuneet viranomaiset voivat nähdä, mitkä muut tahot ovat pyrkineet antamaan apua.

Kotimaan uutiset
Nuorisoa istuu ulkona
Juha Korhonen / Yle

Yhden nuoren syrjäytyminen on ennen kaikkea henkilökohtainen ja inhimillinen tragedia. Se on myös kallis elämän polku sekä nuorelle itselleen että yhteiskunnalle. Opetusministeriön mukaan jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,2 miljoonaa euroa.

Seinäjoella on suunnitelmissa luoda selainpohjainen tietojärjestelmä, jolla voitaisiin taata nuorten viranomaispalvelut nykyistä paremmin. Järjestelmä on nimetty välittämisen koodiksi. Vastaavaa koodijärjestelmää on käytetty Hollannissa ja Australiassa.

Tiedonkulku pätkii

Se tiedetään jo, että mitä aiemmin ongelmat huomataan, sen paremmin auttaminen onnistuu. Nykyisin ongelmana on kuitenkin se, että viranomaiset eivät saa tietoa toistensa havainnoista. Välittämisen koodilla nuoresta huolestuneet viranomaiset ja erimerkiksi opettajat voisivat nähdä, mitkä muut tahot kantavat poikkeavasta käyttäytymisestä huolta. Oirehtiminen ja ongelmien kasaantuminen huomattaisiin näin jo aikaisessa vaiheessa.

- Koodi on tarpeellinen ennaltaehkäisevässä työssä, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintojohtaja Johanna Sorvettula.

- Jos ajatellaan esimerkiksi koulumaailmaa, niin tietääkö opettaja, joka on huolissaan lapsesta koulumyöhästymisten takia, onko tällä jo poliisin tai sosiaaliviranomaisten taholta jotakin muuta huolta, hän selventää.

Yksityisyyden suoja säilyisi edelleen vahvana, sillä kukaan viranomainen ei pysty tekemään järjestelmässä yleishakuja. Viranomainen näkee tietystä nuoresta koodia syöttäessään, että samasta nuoresta on muitakin koodauksia. Koodissa ei yksityiskohtaisesti kerrota nuoren teoista tai käyttäytymisestä, vaan tuodaan vain huoli esiin. Myös nuori voi itse ilmaista koodiin oman hätähuutonsa, jos kuuntelijaa ei ole.

- Tavoitteena on parantaa nuoren elämänhallintaa, sanoo Johanna Sorvettuna.

Välittämisen koodin ajatuksena on, että huolien kasaannuttua kuka tahansa koodaaja voi keskustella nuoren kanssa, mistä on kysymys. Silloin nuori voi itse päättää, kertooko hän tilanteestaan vai ei. Maailmalla keskustelun käynnistymisestä on saatu rohkaisevia kokemuksia.

Rahoituksesta neuvotellaan

Seinäjoella suunnitelmat välittämisen koodin käynnistämiseksi ovat jo valmiina. Tällä hetkellä on meneillään neuvottelut Tekesin kanssa hankkeen rahoituksesta. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hallintojohtaja Johanna Sorvettula toivoo, että rahoitus järjestyisi mahdollisimman pian.

- Meillä on kova halu kokeilla tätä, sillä maailmalta saadut kokemukset ovat olleet positiivisia, Sorvettula sanoo.

Ensi vaiheessa välittämisen koodia aiotaan kokeilla Seinäjoella, levittää se sitten koko Etelä-Pohjanmaalle ja toiveiden mukaan siitä edelleen koko maahan.

Lue seuraavaksi