Tornionjoen tulvasuojeluruoppaus pääsee alkamaan

Ruoppaus oli jo jäädä toteutumatta, sillä töiden viivästyminen uhkaa peruuttaa hankkeen valtionavut. Urakoitsija lupaa kuitenkin paikalle sen verran kalustoa, että työ saadaan tehdyksi riittävän pitkälle vuodenvaihteeseen mennessä.

ruoppaus
YLE

Tornionjokisuun tulvasuojeluruoppaukset alkavat. Ruoppauksen urakoitsijaksi valitun Terramare Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Yletyinen kertoo, että ruoppauskalusto lähtee kohti Torniota mahdollisimman pian. - Sen siirtymiseen paikalle kuluu kuitenkin vähintään viikko, joten töitä ei ehditä aloittaa aikaisimpana mahdollisena ajankohtana syyskuun puolivälissä, kertoo Yletyinen.

Ruoppauksen toteutuminen oli jo vaakalaudalla sen viivästymisen vuoksi, sillä Ruotsin Miljödomstolen ei antanut ruoppausluvalle Haaparannan kaupungin hakemaa jatkoaikaa ensi vuoden puolelle. Työ on siis tehtävä ainakin pääosin vuodenvaihteeseen mennessä.

- Pyrimme tekemään uomaan 20-25 metriä leveän rännin koko ruoppausalueelle. Sitä levennetään sitten sen mukaan miten ehditään 35 metriin saakka. Jos luvat saadaan Ruotsin puolelta, voidaan töitä jatkaa vielä ensi vuoden puolella, Yletyinen sanoo.

- Laitamme Tornioon sen verran kalustoa liikkeelle, että tuo on mahdollista saavuttaa jos talvi ei tule poikkeuksellisen aikaisin. Tässä on yhteinen tahtotila sekä meidän että kaupunkien puolelta olemassa, että työt saadaan tehdyksi, Yletyinen kuvailee.

Jos työt viivästyvät liikaa, hankkeelle myönnetyt valtionavut voidaan periä takaisin. Ruotsin valtionapu on 1,8 miljoonaa ja Suomen osuus 2,26 miljoonaa euroa.