Hyppää sisältöön

Geenimuunneltu soijarehu käy hyvin kaupaksi - kuluttaja voi vain arvailla tuotteiden taustaa

Geenimuunneltu eläinrehu on tullut kesän aikana vauhdilla markkinoille Suomessa. Suuret rehuntuottajat ottivat sika- ja siipikarjarehutuotannossa geenimanipuloidun soijan raaka-aineeksi viime keväänä.

Valtaosaa Suomen rehumarkkinoista hallussaan pitävät Rehu-Raisio ja Suomen Rehu ottivat viime keväänä geenimuunnellun soijan sika- ja siipikarjarehutuotantonsa raaka-aineeksi. Molemmilla tuottajilla on edelleen tarjolla niiden rinnalla myös muuntelemattomasta soijasta tehtyjä rehuja.

Geenimuunnellusta eli gmo-soijasta tehty rehu on halvempaa ja kiinnostus sitä kohtaan on markkinoilla on ollut kovaa. Rehu-Raision johtaja Leif Liedes kertoo, että yli puolet yhtiön keväästä lähtien myymästä sian- ja siipikarjan rehusta  on ollut geenimuunneltua.

Samaan aikaan kuluttajien karsastus gmo-soijalla kasvatettua lihaa kohtaan on alkanut nostaa päätään eikä sitä jalostuspuolellakaan aina hyväksytä. Esimerkiksi Snellman Lihanjalostus vaatii, että lihan pitää olla muuntelemattomalla rehulla kasvatettua.

- Me Snellmannilla pyrimme tekemään mahdollisimman luonnonmukaisia tuotteita ja olemme gmo:n suhteen tehneet sellaisen valinnan, että emme käytä gmo- tai muuntogeenejä meidän rehussamme, sanoo Snellmanin myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholm.

Muuntelemattoman soijan saatavuus on heikkoa

Sekä rehun tuottajana että lihanjalostajana toimivan Atrian rehut tehdään geenimuuntelemattomista aineista, mutta muuntelemattoman rehun käyttöä Atrian jalostaman lihan kasvatuksessa ei voida taata, kertoo Atria-Suomen toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi. Muunnellulla rehulla kasvatetun lihan osuus saattaa Ala-Fossin mukaan kasvaa entisestään, jos esimerkiksi geenimuuntelemattoman soijan saatavuus entisestään vaikeutuu. Maailmalla tuotetusta soijasta  jo yli 80 prosenttia on geenimuunneltua ja sen osuus kasvaa edelleen.

HKScan tarjoaa kuluttajille tuotanto- ja teknologiajohtaja Aki Laihon mukaan gmo-vapaita tuoteperheitä, mutta myös tuotteita, joihin käytetyt eläimet ovat saattaneet syödä geenimuunneltua rehua. Takana on Laihonkin mukaan  ennen kaikkea rehun saatavuuskysymys ja HKScanissakin linjauksia tarkistetaan syksyn aikana.

Suomalaisten rehuntuottajien mahdollisuuksia muuntelematoman soijan käyttöön lisää Uudessakaupungissa käynnistämisvaiheessa oleva Finnproteinin soijatehdas, joka käyttää raaka-aineenaan geenimuuntelematonta soijaa. Oma tuonti takaa sen, että soijapapujen alkuperä pystytään jäljittämään viljelyksille Brasiliaan asti.

Lopputuotteessa hintaero jää vähäiseksi

Syksyn aikana tuotantoon pääsevä tehdas on Euroopan suurin pitkälle jalostettujen soijatuotteiden jalostuslaitos ja sen tuotanto riittäisi tarjoamaan soijan yli puoleen Suomessa tuotetusta rehusta. Myös Finnproteinin soijatehdasta rasittaa geenimuuntelemattoman soijan kalleus. Hintaero on nykyisellään sata euroa tonnia kohti geenimuunnellun soijan hyväksi.

Snellmanin myynti- ja markkinointijohtaja Peter Fagerholm pitää hintaeron vaikutusta lopputuotteseen kuitenkin vähäisenä.

- Gmo-vapaan soijan hinta on kalliimpaa. Kuitenkin näemme niin, että se ero on suhteessa marginaalinen eli jos puhutaan lopputuotteen hinnasta niin puhutaan  senteistä eikä euroista.

Kuluttajan kannalta kysymys geenimuunnellusta soijasta on ongelmallinen siksi, että gmo-soijan käyttöä rehuna ei tarvitse merkitä kuluttajapakkauksiin eli kuluttaja voi vain arvailla, onko tuotteen takana geenimanipulaatiota vai ei.

Juttua korjattu: Toimitusjohtaja Mika Ala-Fossin mukaan Atrian lihajalosteissa ei voida taata, että eläimiä ei olisi ruokittu rehulla, joiden kasvatuksessa on käytetty geenimuunneltua soijaa.

.
.