1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Ainoastaan ruuhka-Suomea puolustetaan - muualla maanpuolustus liikenteenlaskentaa"

Eläkkeellä oleva eversti Jouko Hälvä ei usko, että koko Suomea pystytään puolustamaan lähivuosikymmeninä. Hälvä sanoo, että puolustus keskittyy nykymenolla ainoastaan ruuhka-Suomeen. Kontiorannan varuskunnassa tänään vieraillut maavoimien komentaja Raimo Jyväsjärvi kiistää väitteet.

Kotimaan uutiset
Jouko Hälvä eversti evp
Yle / Esa Huuhko

Pohjois-Karjalan prikaatin varusmiehet saivat tänään arvovaltaisen vieraan. Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Raimo Jyväsjärvi kävi tarkastamassa joukot viimeistä kertaa varuskunnan historiassa.

- Tämä on erittäin hyvä joukko ollut aina ja kouluttajalle kiitollinen paikka. Suhteellisen pienet saapumiserät ja suhteellisen pienet koulutuserät. Siinä pääsee vuorovaikutukseen koulutettavien kanssa ja se on aina hyvä asia.

Prikaatin lakkautus kirvelee edelleen

Maakunnassa prikaatin lakkautuspäätös kirveleekin yhä ihmisten mielissä. Varuskuntaa puolustaneet pitävät lakkauttamista kohtalokkaana päätöksenä, joka symboloi koko Itä-Suomen puolustuksen alasajoa. Pohjois-Karjalan sotilasläänin entinen komentaja, eversti Jouko Hälvä suhtautuu nykyisin skeptisesti tavoitteeseen koko Suomen puolustamisesta.

Muualla maanpuolustus on enemmän liikenteenlaskentaa

Jouko Hälvä

- Sehän on virallinen linja, mutta on hyvä muistaa, että 40 vuotta sitten meillä oli sodanajan asevoimat 500 000 miestä ja nyt ne ovat 200 000. Silloin koulutimme 80 prosenttia ikäluokasta varusmieskoulutuksessa, nyt noin puolet. Tuolloinkin kysyttiin voiko koko Suomea puolustaa. Tämä varmasti riittää vastaukseksi, Hälvä toteaa.

Hälvää harmittaa edelleen myös Pohjois-Karjalan prikaatin lakkautus.

- Pohjois-Karjalan prikaatissa oli muun muassa erittäin paljon maaston hyvin tuntevaa kantahenkilökuntaa, valmiita sodanajan johtajia. Nyt sitäkään edellytystä ei enää ole.

- Kyllä nämä Suomen maasto-olosuhteet on aika samanlaisia, ehkä pääkaupunkiseutua ja Lappia lukuunottamatta, joten en usko, että tässä suhteessa suurta asiaa menetetään, vastaa maavoimien komentaja Raimo Jyväsjärvi.

"Maakuntien maanpuolustus liikenteenlaskentaa"

Kenraaliluutnantti Jyväsjärven mielestä on tärkeä muistaa, ettei varuskunnilla ole varsinaisen kriisin aikana juuri merkitystä.

Suomea puolustetaan varmasti tulevaisuudessakin aivan riittävillä joukoilla

Raimo Jyväsjärvi

- Varuskunta taikka joukko-osasto ei ole itsessään se sodanaikainen puolustuksen ydin vaan joukko-osasto tuottaa sodanajan joukkoja joita voidaan sitten lähettää eri suuntiin, Jyväsjärvi sanoo.

Kaikesta huolimatta Jouko Hälvän visio Suomen puolustamisesta tuleville vuosikymmenille on synkkä. Maavoimista supistetaan samalla kun ilmavoimat vievät yhä suuremman osan puolustuskakusta.

- 30 vuoden päästä ollaan siinä tilanteessa, että ruuhka-Suomessa ehkä pystytään sitä aluetta puolustamaan. Muualla maanpuolustus on enemmän liikenteenlaskentaa.

- En usko, että aivan noin jyrkkiin kuviin olisin maalaamassa tätä tilannetta. Suomea puolustetaan varmasti tulevaisuudessakin aivan riittävillä joukoilla, Jyväsjärvi vastaa.

Lue seuraavaksi