Työntekijöiden taistelu palkittiin - Renesas löysi uuden omistajan

Ihmiset tekivät pitkää päivää, vaikka irtisanomislappu oli kourassa. Se mahdollisti toimitusjohtajan mukaan lopulta myös yhtiön uuden omistajan löytymisen.

Kuva: Jarno Tahvanainen / Yle

Kesäkuussa Renesas Mobile Europe kertoi synkkiä uutisia. Yhtiö ilmoitti yt-neuvottelujen päätteeksi irtisanovansa kaikki yli 800 työntekijäänsä Oulussa, Salossa, Helsingissä ja Tampereella. Uutinen kirpaisi erityisesti Oulussa, missä irtisanomisia oli tulossa yli 500 työntekijälle.

Keskiviikkona järjestetyssä tiedotustilaisuudessa oli kerrottavana aivan toisenlaisia uutisia, kun Renesas Mobile Corporationin Europan yksikön toimitusjohtaja Heikki Tenhunen saattoi kertoi uutisen uudesta isännästä.

Yhdysvaltalainen Broadcom kertoi ostavansa Renesas Mobile Europen koko osakekannan ja myös teknologian, jota yhtiössä on työstetty.

Tenhunen kertoo, että Oulun lisäksi työt jatkuvat myös muualla.

- Meillä on toimipaikkoja myös muualla Suomessa ja Euroopassa. Myös näissä paikoissa työt jatkuvat.

Tällä hetkellä Renesas Mobile Europe työllistää kaikkiaan 1 200 ihmistä. Heistä Suomessa on 760 henkilöä, joista Oulussa on 530. 

”Työmoraali oli ihailtavaa”

Toimitusjohtaja Heikki Tenhunen kiittelee henkilökunnan asennetta vaikeiden aikojen keskellä. Hänen mukaansa se lopulta mahdollisti kaupan.

- Meidän päätuotekehityshankkeemme viime vuosina on ollut älypuhelinalusta, jonka viimeistelyvaihe on ollut meneillään viimeiset puoli vuotta. Henkilökunta on ponnistellut suuren epävarmuuden vallitessa alustan valmiiksi. Se on osaltaan mahdollistanut osaltaan tämän kaupan saamisen.

Hommat jatkuivat ja ihmiset tekivät pitkää päivää, vaikka irtisanomislappu oli kourassa.

Lauri Louhivirta

Myös luottamusmies Lauri Louhivirta ylistää Renesasin henkeä.

- Ehkä tämä oli suurin voitto suomalaiselle ja oululaiselle insinöörityölle, koska hommat jatkuivat ja ihmiset tekivät pitkää päivää, vaikka irtisanomislappu oli kourassa. Ilman sitä työtä meillä ei olisi ollut mitään myytävää.

- Työmoraali oli ihailtavaa. Toisaalta se piti ihmiset kiireisinä, eikä ehtinyt märehtiä kurjuutta. Toisaalta kaikki luottivat, että meillä on maailman paras tuote ja nyt se lähtee kauppoihin aika nopeasti, Louhivirta summaa.

Renesasista oli myös muita kiinnostuneita

Tuotekehitysyksikön luottamusmies Lauri Louhivirta kertoo, että Broadcom ei ollut ainoa Renesasista kiinnostunut yritys.

- Meillä oli muitakin ostajakandidaatteja ja nyt me päädyille sellaiselle matkapuhelinalustavalmistajalle, joka toimii kaikkien kanssa.

Kaikille työntekijöille ei kuitenkaan voida luvata jatkoa, mutta työtä riittää ainakin vuodenvaihteeseen saakka.

- Kaikki eivät valitettavasti todennäköisesti työllisty, mutta merkittävä osa. Lopullinen tarve tiedetään silloin, kun kauppa sulkeutuu, Louhivirta kertoo.