1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kivestenpurijaksi syytettyä kalaa löytyi nyt myös Ranskasta

Piraijan sukulainen pacu on huonomaineinen, sillä sen on kerrottu purreen uhriensa kivekset irti. Pariisilaiskalastaja sai pacun onkeensa viime viikolla.

Pacu Kuva: Steven G. Johnson

Ranskalainen kalastaja yllättyi Pariisissa, kun hänen onkeensa tarttui viime perjantaina erikoinen saalis. Viranomaiset vahvistivat tiistaina, että kyseessä oli pacu-kala - piraijan sukulainen Amazonin alueelta Etelä-Amerikasta, kertovat ranskalaiset sanomalehdet.

Paculla on varsin ikävä maine, sillä se tiettävästi saattaa purra kiveksiä. Pacun hampaat eivät kuitenkaan ole terävät kuten piraijalla, vaan ne ovat tylpät ja muistuttavat hämmästyttävän paljon ihmisen hampaita.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun pacua havaitaan kylmistä vesistä. Elokuun alussa ruotsalaismiehiä kehotettiin pitämään uimahousut jalassaan, kun Ruotsin rannikolta Juutinraumasta löytyi 21-senttinen pacu. Pacua on myös istutettu esimerkiksi Papua-Uuteen-Guineaan ruokakalaksi.

Ranskasta löytyneellä paculla oli kokoa kolmisenkymmentä senttiä. Pariisin viranomaiset sanovat, että Seineen hylätään usein liian suuriksi kasvaneita lemmikkejä. Viime vuonna joesta löytyi muun muassa kolmimetrinen ja 40 kiloa painava pytonkäärme sekä yli 170 senttimetriä pitkä monni.

Pacu saattaa kasvaa jopa 90 senttimetrin pituiseksi ja 25 kilon painoiseksi. Joidenkin kalastajien kerrotaan kuolleen verenvuotoon pacun purtua heitä.

- Pacu ei ole yleensä ole vaarallinen ihmisille, mutta sillä on melko vaarallinen purema. Joissain maissa, esimerkiksi Papua-Uudessa-Guineassa, miehiltä on purtu kiveksiä irti, sanoi tanskalainen kala-asiantuntija Henrik Carl ruotsalaiselle The Local-sanomalehdelle elokuun alussa.

- Ne purevat koska ne ovat nälkäisiä, ja kivekset sopivat hyvin niiden suuhun, hän jatkoi.