Kuopion Väinölänniemellä on muutamia vaarallisia puita

Puiston puiden kunto selvitettiin kesän aikana mikroporauksilla ja ultraäänilaitteilla. Tutkituista viidestäkymmenestä puusta yli 20 puuta luokiteltiin huonokuntoisiksi.

Väinölänniemi, Kuopio
Arboristi lyö nauloja lehmuksen tyveen ja tutkii, onko puu terve vai laho.
Sakari Partanen / Yle

Kuopion Väinölänniemellä on muutamia vaarallisessa kunnossa olevia puita. Alueella tutkittiin kesän aikana huonokuntoisiksi arvioituja puita. Puiden kunto selvitettiin mikroporauksilla ja ultraäänilaitteilla.

Tutkitut, noin 50 puuta, jaoteltiin tulosten perusteella neljään kuntoluokkaan. Yli 20 puuta luokiteltiin huonokuntoisiksi. Kohtalaisessa kunnossa on yli 10 puuta ja hyväkuntoisia tutkituista puista on vain alle kymmenen.

Kaupunginpuutarhuri Erkki Oinonen sanoo, että syksyn aikana kaadetaan enintään muutama vaarallisessa kunnossa oleva puu. Oinosen mukaan harkittavana on myös se, että osasta puista leikattaisiin vain pelkkä latvus ja runko jäisi lintujen kolopuuksi.

Väinölänniemeltä on kaadettu viime vuosina joitakin vaaralliseksi luokiteltuja puita. Alueen vanhimmat puut ovat 1800-luvun lopulta. Väinölänniemeltä tutkittiin pääasiassa metsälehmuksia ja hopeapajuja. Joukossa oli myös muutamia koivuja ja mäntyjä.

Tutkimuksen teki ulkopuolinen puuntutkija eli arboristi. Edellisen kerran Väinölänniemen puita kartoitettiin vuonna 2004.