1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Norjan vaaleissa povataan menestystä populisteille

Konservatiivien Erna Solbergistä uumoillaan Norjan uutta pääministeriä. Utøyan joukkomurhasta puhumista on kartettu vaalikampanjoinnissa.

Norjalaiset äänestävät ensi maanantaina parlamenttivaaleissa. Mielipidetiedustelujen mukaan valta tulee vaihtumaan ja työväenpuolueen tilalle nousevat konservatiivit. Tämä tietäisi pääministerin pestiä konservatiivien johtajalle Erna Solbergille.

- Vain jokin poikkeuksellinen tapahtuma voi estää hallituksen vaihtumisen, arvioi vaaleihin erikoistunut tutkija Bernt Aardal Oslon yliopistosta.

Vain jokin poikkeuksellinen tapahtuma voi estää hallituksen vaihtumisen.

Bernt Aardal

Mielipidekyselyjen mukaan kolmanneksi suosituin puolue on nyt työväenpuolueen ja konservatiivien jälkeen edistyspuolue, joka muistetaan muun muassa siitä, että joukkosurmaaja Anders Behring Breivik oli sen jäsen.

- Emme tue hallitusta, jossa emme itse ole, varoitti jo edistyspuolueen johtaja Siv Jensen.

Edistyspuolue ei ole ollut vallankahvassa, vaikka se on perustettu 40 vuotta sitten. Edistyspuolue on yksiselitteisesti tuominnut Breivikin teon. Puolue tunnetaan vaatimuksistaan tiukentaa Norjan maahanmuuttopolitiikkaa.

Erna Solbergille tämä tarkoittaa mahdollisesti suuria haasteita vaalien jälkeen. Neljä keskustaoikeistolaista puoluetta, konservatiivit, edistyspuolue, kristillisdemokraatit ja liberaalit ovat yhtä mieltä lähinnä yhdestä asiasta: ne haluavat vasemmistolaisen politiikan loppuvan. Työväenpuolue on ollut vallassa kaksi kautta vuodesta 2005.

Tällä hetkellä todennäköiseltä ennusteelta vaikuttaa vähemmistöhallitus, johon kuuluisivat konservatiivit ja edistyspuolue. Liberaalit ja kristilliset tukisivat kahta suurta parlamentissa. 

- Asiat sujuvat Norjassa hienosti, mutta ihmiset ovat väsyneitä aina vain samoihin johtajiin. Kahdeksan vuoden katkeamaton valta on epätavallista Norjassa, arvioi tutkija Johannes Bergh Yhteiskuntatutkimuksen instituutista Oslosta.

Kahdeksan vuoden katkeamaton valta on epätavallista Norjassa.

Johannes Bergh

Norjan talous kukoistaa. Käytännöllisesti katsoen työttömyys ei uhkaa ketään. Öljyvarat on sijoitettu huolella: Norjan valtion sijoitusrahasto on suurin laatuaan maailmassa. Sen arvoksi lasketaan noin 568 miljardia euroa.

Utøyasta selviytyneitä ehdokkaina

Vaalit ovat ensimmäiset Anders Behring Breivikin tekemän terrori-iskun jälkeen. Istuva pääministeri, työväenpuolueen Jens Stoltenberg sai valtavasti ymmärrystä ja myötätuntoa Utøyan joukkosurman jälkeen. Sittemmin häntä on arvosteltu tapahtuneesta.

Breivik surmasi 77 ihmistä 22. heinäkuuta 2011. Sittemmin tutkimukset vahvistivat, että surmat olisi voitu estää. Utøyan tapahtumat ovat olleet tabu vaalikampanjoinnissa. Saaresta selviyneitä on ehdokkaina vaaleissa. Parlamenttiin eli suurkäräjille valitaan 169 edustajaa.