Tutkimus: Makkara voi lisätä masennusta

Epäterveellinen ruokavalio oli yhteydessä lisääntyneisiin masennusoireisiin, ilmenee tuoreesta väitöstutkimuksesta.

terveys
Makkara tirisee grillissä.
Yle

Uusi väitöstutkimus osoittaa, että epäterveellinen ruokavalio on yhteydessä lisääntyneisiin masennusoireisiin. Makkarat, lihavalmisteet, valmisruoat, sokeroidut jälkiruoat ja juomat, vaalea vehnäleipä ja perunavalmisteet liittyvät masennusoireiden esiintyvyyteen.

Ravintoaineista folaatin saanti näyttää tutkimuksen mukaan suojaavan masennukselta. Folaattia on erityisesti kasviksissa, hedelmissä, marjoissa ja täysjyväviljassa. Folaattia vähiten ruoasta saaneiden riski sairastua masennukseen oli kaksinkertainen verrattuna niihin, jotka saivat sitä eniten.

Jo aiemmin on tiedetty, että masentuneiden ruokavalio on usein terveiden ruokavaliota heikompi ja yksipuolisempi. Terveystieteen maisterin Anu Ruususen väitöstutkimus todistaa, että se lisää riskiä sairastua masennukseen pitkällä aikavälillä.

Tutkimuksessa seurattiin yli 2 000 Kuopion alueelta kotoisin olevaan keski-ikäistä miestä noin 20 vuoden ajan. Miesten ravinnon saantia arvioitiin mm. ruokapäiväkirjojen avulla. Tiedot vakavaan masennukseen sairastuneista saatiin hoitoilmoitusrekisteristä.

Väitös Diet and depression - An epidemiological study (Ruokavalio ja masennus – epidemiologinen tutkimus) tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 13.9.2013.

Täsmennetty klo 14.05: Epäterveellinen ruokavalio on yhteydessä masennusoireiden lisääntymiseen.