1. yle.fi
  2. Uutiset

Kansainvälisen politiikan tutkija: Obama sai kaiken toivomansa Ruotsin vierailulta

Vaikka Pohjoismaat eivät antaneetkaan tukeansa sotilaalliselle iskulle Syyriaan, maat korostivat julkilausumassaan, että kansainvälisen yhteisön on toimittava kriisin ratkaisemiseksi.

Ulkomaat
Obama ja Reinfeld pitävät tiedotustilaisuutta
Jonas Ekströmer / EPA

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman vierailu Ruotsissa oli Valkoisen talon kannalta onnistunut.

Pohjoismaiden johtajien ja Obaman tapaamisen jälkeen annetussa julkilausumassa pohjoismaat antoivat tukensa sille, että kansainvälisen yhteisön on tehtävä jotakin Syyrian tilanteen ratkaisemiseksi, vaikkakaan sotilaallisen iskun taakse ei asetuttu.

- Se, mikä saavutettiin julkilausumassa, oli maksimi mitä Valkoinen talo olisi voinut odottaa. Hyvä näin, Obama voi nyt sanoa, että pohjoismaat tukevat pyrkimyksiä, joiden mukaan jotain pitäisi tehdä, Salonius-Pasternak sanoo.

Kemialliset aseet tuomittiin

Obama korosti vierailunsa aikana sitä, että Syyrian tilanteeseen puuttumisessa ei ole kyse hänen omasta uskottavuudestaan presidenttinä, vaan kemiallisten aseiden kiellossa on kyse koko ihmiskunnan edusta.

- Mielestäni tämä oli fiksu linjaus Obaman puolelta. Hyvä, että hän muistutti kaikkia siitä, ettei tämä ole hänen keksintönsä, ettei tuhansia ihmisiä saa kemiallisilla aseilla tappaa, Salonius-Pasternak sanoo.

Julkisuudessa vaiettuja puheenaiheita olivat Venäjä ja tänään alkava G20-kokous. Salonius-Pasternakin mukaan näistäkin varmasti puhuttiin Obaman ja pohjoismaiden johtajien tapaamisessa, vaikka siitä ei julkisuuteen puhuttukaan.

- Ehdottomasti on keskusteltu, mutta ymmärrän miksi kukaan ei halua lähteä avaamaan niiden keskustelujen sisältöä. Obama haluaa ja tarvitsee Venäjän yhteistyötä monessa eri asiassa. Ei palvelisi Obaman tavoitteita kertoa, että puhuimme Venäjästä negatiivisessa hengessä.

Lue seuraavaksi