1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Aamun kirjassa Kari Hotakaisen Luonnon laki

Luonnon laki on kolmas, itsenäinen osa rahateemasarjasta, jossa aiemmat olivat Ihmisen osa ja Jumalan sana. Ensimmäisessä Hotakainen kirjoitti pienyrittäjästä ja oli vihainen, toisessa suuresta rahasta ja oli ymmärtäväinen, ja kolmannessa hän vaikuttaa opettavaiselta.

Ylen aamu
Kari Hotakainen Aamun kirjan vieraana.
Kari Hotakainen oli Seppo Puttosen ja Nadja Nowakin vieraana Aamun kirjassa.

Pienyrittäjä Jussi Rautala joutuu auto-onnettomuuteen, kuten Kari Hotakainen itsekin vuonna 2012. Hintavilla leikkauksilla mies hoidetaan kuntoon. Rautala miettii lääkehoureissaan hyvinvointivaltiota ja sitä, pitäisikö ihmisten tietää mitä kaikki oikeasti maksaa. Hänen isänsä Väinö puurtaa vaimonsa omaishoitajana.

Hotakaisella on lukuisia esimerkkejä siitä, miten hyvinvointivaltio käytännössä toimii. Punaisena lankana kulkee kummasti Raimo Sailasta muistuttava virkamies, joka tuskailee yhteiskunnan varojen riittämättömyyttä. Rahojen vähyys näkyy sairaalassa Rautalan osastollakin, josta henkilökuntaa vähennetään.

Luonnon laki on kirkastunutta ja selvää ajattelua nyky-Suomesta ja hyvinvointivaltiosta. Kari Hotakainen on tässä romaanissaan siirtynyt junttiesseistään enemmän kohti yhteiskunnallista pamflettia.

Lue seuraavaksi