Huoli verkkoturvallisuudesta kasvaa – yli puolet piileksii tietyiltä tahoilta

Enemmistö yhdysvaltalaisista internetin käyttäjistä yrittää vältellä joitakin ihmisiä, järjestöjä tai hallitusta peittelemällä jälkiään. Lakien ei katsota turvaavan yksityisyyttä riittävän hyvin.

internet
Henkilö kirjoittaa tietokoneen näppäimistöllä. Tietokoneen hiiri kuvan etualalla.
Yle

Suurin osa yhdysvaltalaisista piilottelee toimiaan verkossa, kertoo tutkimuslaitos Pew. Samaan aikaan enemmistö on sitä mieltä, että internetissä on mahdotonta seikkailla täysin anonyymisti.

Pew'n torstaina julkaisemassa katsauksessa 86 prosenttia vastaajista sanoo peitelleensä digitaalista jalanjälkeään tavalla tai toisella. Käytetyt konstit vaihtelevat evästeiden poistamisesta sähköpostien salaamiseen ja IP-osoitteiden piilottamiseen.

Kaikkiaan 55 prosenttia vastanneista ilmoittaa pyrkineensä toimimaan niin, etteivät tietyt ihmiset, järjestöt tai hallitus voi tarkkailla heitä.

Reilu kolmannes uskoo täyden anonymiteetin olevan saavutettavissa. Toisaalta 59 prosenttia on sitä mieltä, ettei tämä ole mahdollista.

Joka viidennen tilejä kaapattu

Varovaisuus näyttäisi olevan tarpeen, sillä huomattavan moni kertoo joutuneensa erilaisen häiriköinnin tai rikosten kohteeksi.

Joka viidennen vastaajan sähköpostitili tai sosiaalisen median palvelu on kaapattu. Kymmenesosa sanoo yksityisiä tietojaan, kuten henkilötunnuksia tai pankki- ja luottokorttitietoja, varastetun.

Kyselyyn vastanneista yli kolmannes toteaa, etteivät nykyiset lait riitä turvaamaan yksityisyyttä verkossa.

Murehtiminen on yleistynyt selvästi viime vuosina. Nyt tasan 50 prosenttia kertoo olevansa huolissaan henkilötiedoistaan, kun osuus oli neljä vuotta sitten 33 prosenttia.

Puhelimitse tehtyihin haastatteluihin osallistui noin 800 yli 18-vuotiasta internetin käyttäjää. Kyselyt tehtiin heinäkuussa eri puolilla Yhdysvaltoja.