Näkökulma: Lappeenrannan kaupunginorkesteri oikealla tiellä

Kenenkään ei tarvitse hävetä. Kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Tibor Bogányi ilmoitti loppukesästä, että nyt hän haluaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin tarjoavan elämyksiä kaikille – ja tässä Bogányi on onnistunut.

Näkökulmat
Viulisti soittaa viulua.
Seppo Sarkkinen / Yle
Petri Kivimäki

Lappeenrannan kaupunginorkesterinohjelmisto on viime vuosina ollut tavallisen kuuntelijan kannalta hieman ongelmallinen. Tuttuja säveltäjänimiä on saanut hakea ja välillä enemmänkin klassista musiikkia harrastava on joutunut kysymään itseltään: Miten voisin tästä innostua?

Niinpä tämän syyskauden ohjelmistosta voi kerta heitolla sanoa, että tarjonta on poikkeuksellisen mielenkiintoinen.

Syyskuun neljäs päivä alkava konserttikausi tarjoaa 12 eri ohjelmistoa; konsertteja on kaikkiaan 18. Mukavaa on myös se, että syyskautena orkesteri jalkautuu Lappeenranta-salin lisäksi myös kahteen otteeseen Imatralle sekä muun muassa Lappeenrannan raatihuoneelle ja paikalliseen automarketiin. Vaikka Lappeenranta-saliin mahtuu runsaasti katsojia, ovat esimeriksi raatihuone ja musiikkiopiston sali oivia paikkoja kamarimusiikkikonserteille, jolloin syntyy intiimimpi tunnelma sekä kuuntelijoille että soittajille.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin ohjelmisto on selkeästi laadittu niin, että kaikkien olisi mahdollista tulla kuuntelemaan edes yksi konsertti. Olkoon sellainen vaikka marraskuun lopulla oleva Hollywood-konsertti, joka tehdään yhdessä Imatra Big Bandin kanssa. Solistina ovat Johanna Försti ja Sami Saari. Kapellimestarina on Imatra Big Bandin kapellimestari Antti Rissanen.

Jos Lappeenrannan kaupunginteatterilta on toivottu lastennäytelmää, niin kaupunginorkesteri ainakin tarjoaa lastenkonsertin. Siinäkin on varma valinta: monille tuttu musiikkisatu Pekka ja susi. Kertojaksi tulee Helena Anttonen, joka kertoo sadun karjalan murteella. Muutama vuosi sitten Lappeenrannan kaupunginorkesterin kapellimestari Tibor Bogányi teki vastaavanlaisen konsertin Turun kaupunginorkesterin kanssa; silloin satu kerrottiin luonnollisesti turun murteella.

Lappeenrannan kaupunginorkesterin yhteistyö Saimaa sinfoniettana Mikkelin kaupunginorkesterin kanssa poikii syksyn aikana peräti kolme yhteiskonserttia. Toivottavasti yhteistyö saa jatkoa; tarjoaahan se lappeenrantalaisyleisölle reilusti muhkeamman saundin ja mikkeliläisyleisö saa kuunnella myös puhallinsoittimia, joita Mikkelin kaupunginorkesterissa ei ole.

Itse nostan kaupunginorkesterin ohjelmistosta korkealle lokakuun kolmannen päivän, jolloin tarjolla on Mozartin konsertto huilulle ja harpulle. Lokakuun 24. päivä ohjelmistossa on erityisen mielenkiintoinen teos; Kurt Weilin viulukonsertto. Mielenkiintoinen siksi, että Weililtä tunnetaan yleisesti vain Kerjäläisooppera. Sellosolististeja syksyn aikana on peräti kolme. Syyskuun lopulla soi Shostakovitshin sellokonsertto.

Lapeenrannan kaupunginorkesterin ohjelmisto on tänä syksynä sitä, mitä sen mielestäni pitää ollakin: tuttua ja tuntematonta sekaisin, kuitenkin pääpaino tutulla. Kaupunginorkesterin taiteellinen johtaja Tibor Bogányi ilmoitti loppukesästä, että nyt hän haluaa Lappeenrannan kaupunginorkesterin tarjoavan elämyksiä kaikille – ja tässä Bogányi on onnistunut. Kunnianhimoinen ohjelmisto yhdistettynä yleisön viihtyvyyteen on onnistunut cocktail, eikä kellään ole mitään hävettävää. Siinä missä Hassisen koneen Rappiolla-biisin voi kuunnella uudestaan ja uudestaan, voi uudestaan ja uudestaan kuunnella Mozartin 41. sinfonian, Schubertin Forelli-kvinteton tai Prokofjevin Pekka ja susi –musiikkisadun.