Nokia katkaisee Android-puhelimen vastamainoksessa

Saksan Nokia heittää herjaa uusimmasta Android-versiosta. Kitkat on paitsi uuden mobiilikäyttöjärjestelmän nimi, myös suklaapatukka. Vastamainoksessaan Nokia Deutschland halkaisee Android-puhelimen kuten patukan tunnetussa mainoskuvassa.

talous
Kuva Nokia Deutschlandin Twitter-tililtä.
Yle Uutisgrafiikka

Matkapuhelintoimintonsa pois myyvä Nokia käyttää vielä tilaisuutensa vitsailla kännykkäkilpailijoidensa kustannuksella. Saksan yksikkö Nokia Deutschland levittää sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun) vastamainosta, joka laskee leikkiä Android-puhelimista. Android on it-jätti Googlen luoma puhelinalusta.

Androidin uusin versio ristittiin tällä viikolla Kitkatiksi. Suklaavohvelipatukkaa mukaileva Kitkat-nimi on jatkumoa aiemmille Android-versioille kuten Jelly Bean (makeisrae), Ice Cream Sandwich (jäätelökeksi) ja Gingerbread (piparkakku).

Kitkat-patukan kansainvälisissä mainoskampanjoissa on käytetty mainoslausetta "Have a break, have a Kitkat" (pidä tauko ja nauti Kitkat) ryyditettynä kuvalla herkullisesti poikki katkeavasta suklaavohvelista.

Nokian mainoksessa samalla tavalla palasiksi ratkeaa Android-alustainen Samsungin älypuhelin. Nokia on usein itse ylpeillyt omien puhelimiensa kestävyydellä.

Vastamainokset eli muita yrityksiä pilkkaavat kampanjat ovat Nokialla olleet harvassa, mutta ovat käyneet sallitummaksi aseeksi kovassa älypuhelinkilvassa. Hiljattain Yhdysvalloissa Nokia hyökkäsi suoraan Applea vastaan vertaamalla rinnakkain omalla ja kilpailijan laitteella otettuja valokuvia.

Herkkua Nestlelle

Androidille valittu Kitkat-nimi poikii mainoshyötyä suklaatehtailija Nestlelle (siirryt toiseen palveluun). Nestlen patukka on yhteistyön kunniaksi pakattu Androidin vihreän maskotin koristamaan kääreeseen. Aiemmissa alustaversioissa ei ole tehty kaupallista yhteistyötä herkkuvalmistajien kanssa.

Monet teknologiablogaajat pitävät kumppanuutta hämmentävänä. Elintarvikejätti Nestlellä on ollut boikotoijansa vuosikymmenien ajan alkaen arveluttavasta toiminnasta kehitysmaissa.

Nokian patukka-vastamainos tuntuu blogipiireissä yhtä äimistyttävältä (siirryt toiseen palveluun).

– Kun taistelee elämästä ja kuolemasta, saa tyydytystä vain vastustajan murskaamisesta ja nielaisemisesta lounastauolla, runoilee teknologiasivusto Cnetiin kirjoittava Chris Matyszczyk.

Nokia-puhelimen alustaksi Kitkat olisi voinut olla haasteellinen nimi – sanaparilla Googlen hakukone tarjoaa päällimmäisenä auton talvirenkaita.