1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Syöpätutkija: Suhtaudu kriittisesti syöpäuutisointiin

Syöpätutkija muistuttaa, että perinnöllinen riski on yhä merkittävin yksittäinen tekijä rintasyöpään sairastumisessa. Syöpäuutisointia, jossa mutkat on vedetty suoriksi, ei kannata säikähtää.

Parsakaali Kuva: Lassi Lähteenmäki / yle

Esimerkiksi rintasyöpää aiheuttavia asioita löytää netistä nopeasti pitkän liudan: stressi, viljojen ja vihannesten kadmium, mammografia, ruuan lämmitys mikrossa ilman kupua, lasillinen punaviiniä, valo, deodorantti, kofeiini, itseruskettavat voiteet.

- Suhtaudun näihin skeptisesti. Nämä kuulostavat aika kurjilta. Monesti aiheista tehdään myyviä otsikoita ja kovia uutisia, vaikka esimerkiksi uutisen lähteenä olevassa artikkelissa ei ole tehty samanlaisia johtopäätöksiä, rintasyövän perinnöllistä alttiutta tutkiva tutkijatohtori Katri Pylkäs Oulun yliopistosta arvioi.

- On syytä miettiä, minkä tason tiedelehdissä asiasta on kerrottu ja minkälaisesta aineistosta tutkimus on tehty, ennen kuin voi tehdä suoria johtopäätöksiä, uskoo Pylkäs.

Terveellinen elämäntapa ehkäisee syöpää

Pohjoissuomalaista rintasyöpäsukuja tutkiva Pylkäs muistuttaa, että liikunnallinen elämäntapa ehkäisee monenlaisia syöpiä. Myös vitamiinien vaikutuksista on saatu hyviä tutkimustuloksia.

Rintasyöpää ehkäiseviksi konsteiksi on mainittu muun muassa D-vitamiini, liikunta, öljyhapot, rintojen puristelu, kuitupitoinen ruokavalio, kahvi, parsakaali, soijan kasviestrogeeni sekä imetys ja rintojen leikkaus.

Perinnöllinen riski on korkein riski ja ympäristötekijöiden ja elintapojen merkitys on aika pieni.

Katri Pylkäs

- Varsinaista ohjenuoraa syövän välttämiseksi ei pysty kirjoittamaan auki, mutta yleensäkin terveellinen elämäntapa, johon siis parsakaalikin kuuluu, ehkäisee syöpää, tutkija toteaa.

Perinnöllinen geenivirhe on korkein riskitekijä rintasyövälle

Noin 5-10 prosenttia kaikista rintasyöpätapauksista johtuu korkeasta perinnöllisestä riskistä sairastua.

- Perinnöllinen riski on korkein riski ja ympäristötekijöiden ja elintapojen merkitys on aika pieni verrattuna perinnölliseen alttiuteen.

Jotkut poistattavat rintansa, jos suvussa on korkea riski sairastua rintasyöpään. Korkean rintasyöpäriskin kantajia on tutkijan mukaan Suomessa kuitenkin aika vähän. Esimerkiksi Helsingin sairaanhoitopiirin alueella asiaa on tutkittu.

- Kymmenen vuoden aikana uuden geenivirheen kantajia on tunnistettu 140 ja heistä 40 prosenttia on päätynyt leikkaukseen. Syöpäriski laskee huomattavasti. Riski saattaa olla esimerkiksi yli 80 prosenttia, mutta leikkauksenjälkeen se on laskenut viiteen prosenttiin, tutkijatohtori Katri Pylkäs kertoo.

KORJAUS alaotsikkoon: merkittävin yksittäinen tekijä _rinta_syöpään sairastumisessa.

KORJAUS toiseen väliotsikkoon ja Mistä on kyse -kohtaan: Perinnöllinen geenivirhe on korkein riskitekijä rintasyövälle