Sini otti kopin elämästä

Rovaniemellä, nuorten palvelukeskuksessa asuu 17-vuotias Sini. Valoisasti hymyilevästä nuoresta naisesta ei uskoisi, että takana on vuosien taistelu syömishäiriön ja juopottelun kanssa. Sinin vaikeudet koulunkäynnin kanssa alkoivat ylä-asteella, ammattilukio keskeytyi kaksi kertaa, mutta nyt liiketalouden opinnot sujuvat. Elämä ei ole vielä täysin itsenäistä, mutta suunta on jo pitkään ollut ylöspäin.

Kotimaa
Sini
Sini jaksaa auttaa jo muitakin syömishäiriöisiä.Anni Tolppi / Yle
Sini
Kuuntele Sinin haastattelu.

Valoisasti hymyilevä Sini puhuu hämmästyttävän rauhallisesti elämästään, jota tähän saakka on hallinnut syömishäiriö ja alkoholi.

- Yläasteella oli ehkä liikaa kännäämistä ja kesälomalla alkoi kunnon ryyppääminen. Sitten piti mennä jo perhekotiin rauhoittumaan. Ylä-asteella päätin, että en enää syö ja laihduttaminen jäi päälle. Annoskoot vaan vähenivät ja lopulta olin viikon syömättä. Vanhemmat patistivat neuvolaan ja kävinkin säännöllisesti verikokeissa.

Sini pääsi yläasteen jälkeen ammattilukioon, mutta koulu keskeytyi pariinkin kertaan. Ongelmat syvenivät ja välillä hän oli itsetuhoinenkin. Sinin onni oli se, että vanhemmat puuttuivat tilanteeseen ja kun vanhempien konstit loppuivat, mukaan tulivat ammattilaiset. Sini myöntää, että ei olisi silloin asioiden ollessa huonoimmillaan uskonut, että puhe auttaa. Nyt on mieli muuttunut.

- Kyllä saamani apu on vaikuttanut. Syömishäiriö on aika hyvällä mallilla. Olen saanut puhua monien ihmisten kanssa ja on hyvä tulla kuulluksi. Aikaisemmin en luottanut keneenkään, mutta kyllä se nyt on myönnettävä - puhuminen auttaa.

Vertaistuella on merkitystä

Kaikilla ei käy yhtä hyvin. Sini on vertaistukena muille syömishäiriöisille ja jotkut vain jäävät kotiin yksinäisyyteen.

- Olen nähnyt esimerkkejä, että kun muutetaan omilleen niin pärjääminen vaikeutuu. Eräällekin kaverille sanoimme ryhmässä, että sun pitää hakeutua laitokseen. Muuten mätänet ja kuolet. Hän kuunteli meitä ja hakeutui avun piiriin.

Tällä hetkellä Sini opiskelee liiketaloutta Lapin Ammattiopistossa. Motivaatio on korkealla eikä pinnaamisesta ole tietoakaan. Tulevaisuuden suunnitelmat ovat selvänä mielessä.

- Oma kämppä, työpaikka ja jos yksinäisyys yllättää otan kissan. Kavereita pitää olla myös. Haluan myös olla perheelleni apuna, jos he sitä tarvitsevat.

Ylen toimitukset eri puolilla Suomea ja radion ajankohtaisohjelmat käsittelevät aina torstaisin yhteistä teemaa. Yle Radio Suomen Ajantasan Torstaiseuran aiheena on nuorten syrjäytyminen 05.09. klo 14.30-15.00.