1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Silminnäkijä

Valkoisen vallan soturit

He uskovat vallankumoukseen ja vannovat kansallissosialismin nimiin. Suomen Vastarintaliike haluaa murskata nykydemokratian.

Pohjoismainen Vastarintaliike uskoo vallankumoukseen ja vannoo kansallissosialismin nimiin.
He uskovat vallankumoukseen ja vannovat kansallissosialismin nimiin. Suomen Vastarintaliike haluaa murskata nykydemokratian.

Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen tavoitteena on tehdä Pohjoismaista valkoinen, kansallissosialistinen valtio. Heille väkivalta on politiikanteon väline, ja he valmistautuvat vallankumoukseen, joka tulee murskaamaan nykydemokratian.

Toimittaja Marko Hietikko selvittää, mikä on tämä vallankumouksellinen natsijärjestö. Ohjelma on yhteistuotanto Spotlight-ohjelman kanssa, jossa se nähdään samana iltana klo 21.30 Yle Fem-kanavalla.   

Suomen Vastarintaliike tuli suomalaisten tietoisuuteen tammikuun lopussa Jyväskylän kaupunginkirjastossa. Kolme järjestön jäsentä pyrki sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen. Kun heidän sisäänpääsynsä estettiin, alkoi tappelu, jossa yhtä henkilöä puukotettiin.

Poliisi sai pian kiinni kaksi aktivisteista. Kolmas mies, jonka epäillään syyllistyneen puukotukseen, on edelleen vapaalla jalalla. Hänet on etsintäkuulutettu. Niin kauan kuin hän pysyttelee piilossa, poliisitutkinta ei etene.

Yhden pidätetyn miehen hallusta poliisi löysi henkilörekisterin, johon sisältyi yli 300 henkilön nimet, kuvat ja henkilötiedot. Henkilöt oli ryhmitelty poliittisten, yhteiskunnallisten ja uskonnollisten vakaumustensa mukaan noin kymmeneen pääryhmään, esimerkiksi vasemmistoon, juutalaisiin, rotupettureihin, eliittiseuroihin jne.

Suomen Vastarintaliikkeestä tuli kertaheitolla tunnettu järjestö, mutta se on toiminut maassamme jo vuosia. Liike on osa Pohjoismaista Vastarintaliikettä, ja sen jäsenet ovat aiemminkin syyllistyneet väkivallantekoihin.

Pieni mutta militantti järjestö

Suomen Vastarintaliikkeen syntyhistoria alkoi vuonna 2003, kun 17-vuotias Henrik Holappa Oulusta kirjoitti kirjeen lähemmäs 40 vuotta vanhemmalle yhdysvaltalaisvangille. Richard Scutari oli natsi-terrorijärjestö The Orderin jäsen.

Suomen Vastarintaliikkeellä on tällä hetkellä 30-40 aktiivijäsentä. Tukijäsenet mukaan lukien ryhmittymässä on noin 200 henkilöä. Viranomaiset suhtautuvat siihen silti vakavasti, koska järjestö on militantti ja harjoittelee aseellista ja aseetonta kamppailua.

He ovat pilanneet monen ihmisen elämän.

Kim Fredriksson

Suomalaisia ääriliikkeitä valvoo Suojelupoliisi. Supon kommentit Suomen Vastarintaliikkeestä ovat kuitenkin niukkoja. Emojärjestön kotimaassa Ruotsissa ollaan avoimempia.

- Ruotsin vastarintaliike puhuu selkeästi vallankumouksesta ja aseellisesta taistelusta. He ovat myös Ruotsin sotilaallisin äärioikeistojärjestö, sanoo Ahn-Za Hagström, Ruotsin Turvallisuuspoliisin pääanalyytikko.

Kim Fredriksson oli teinivuosistaan saakka aktiivinen uusnatsi. Viime vuonna hän jätti liikkeen, ja toimii nykyisin rasismia ja fasismia vastaan. Kuva: Yle Silminnäkijä

- Laajemmasta yhteiskunnallisesta näkökulmasta he ovat melko vaarattomia, mutta samalla liikkeen aktivistit ovat tehneet henkirikoksia ja syyllistyneet törkeisiin pahoinpitelyihin. He ovat pilanneet monen ihmisen elämän, sanoo Kim Fredriksson, joka 18 vuoden ajan toimi ruotsalaisessa äärioikeistossa, tai kansallismielisessä liikkeessä, kuten he itse sanovat. Noin vuosi sitten hän jätti liikkeen, ja sanoo tänään olevansa antifasisti.

- Merkittävä osa jäsenistöstä on syyllistynyt erilaisiin rikoksiin. On aserikoksia, väkivaltaa, kansanryhmää vastaan kiihottamista. Mutta kaikki rikokset eivät suoraan liittyneet politiikkaan, ja joukossa oli myös monenlaisia pikkurikoksia, sanoo toimittaja Anders Dalsbro rasisminvastaisesta aikakauslehti Exposta.

Suomessa ei ole tehty kattavaa kartoitusta aktivistien rikollisuudesta, mutta usealla tunnetulla jäsenellä on rikostaustaa, ja joillakin heidän tekemistään väkivallanteoista näyttää olleen rasistiset vaikuttimet.

Camilla Rågfors on yksi harvoista ulkopuolisista, joka on kutsuttu Vastarintaliikkeen sisäisiin tilaisuuksiin. Rågforsin omakin tausta on melko värikäs. Nykyisin hän kertoo olevansa sosiaalidemokraatti, mutta hän oli aiemmin Ruotsidemokraattien aktiivijäsen.

Camilla Rågfors on entinen ruotsidemokraatti ja yksi harvoista ulkopuolisista henkilöistä joita on kutsuttu Vastarintaliikkeen sisäisiin tilaisuuksiin. Kuva: Yle Silminnäkijä

- Kohtasin enemmän ideologisia ajatuksia kuin väkivaltaisuutta. Kuten he itse sanovat aktivistikäsikirjassaan, on tärkeintä, että aktivisti uskoo asiaansa. Puukkoja tai konepistooleita tärkeämpi ase heille on fanaattinen, kansallissosialistinen aktivisti, sanoo Rågfors.

Pohjoismainen Vastarintaliike on nykyisellään hyvin militantti, mutta pieni järjestö. Se pyrkii aktiivisesti laajentumaan uusiin maihin. Expon Anders Dalsbro näkeekin kasvupotentiaalin lähinnä Suomessa, Norjassa ja Tanskassa. Yksi kasvusuunta on myös Baltia.

Marko Hietikko, Spotlight