Menninkäinen myytiin liian halvalla

Saarijärven Ahvenlammella sijaitseva entinen hotelli Menninkäinen joudutaan myymään uudestaan. Keski-Suomen käräjäoikeus kumosi ulosottoviraston päätöksen myydä Leiriharjun tila Pekka Neittaanmäelle.

Menninkäinen
Entinen hotelli Menninkäinen.
Yle Keski-Suomi / Simo Pitkänen

Keski-Suomen käräjäoikeuden mukaan Leiriharjun tilan eli entisen hotelli Menninkäisen käypä hinta olisi ollut 600 000 euron ja reilun 900 000 euron välillä.

Professori Pekka Neittaanmäki osti pakkohuutokaupassa Menninkäisen maa-alueineen 400 000 eurolla.

Käräjäoikeuden mukaan oli selvä virhe myydä Menninkäinen tavanomaisella pakkohuutokaupalla. Perusteluissa käräjäoikeus luonnehtii myyntipäätöstä lain vastaiseksi.

Lisäksi kohdetta ei käräjäoikeuden mielestä myyty niin tehokkaasti kuin ulosottokaari olisi sallinut, eikä esimerkiksi ranta-asemakaavan mahdollistamasta rakennusoikeudesta mainittu myyntiesitteessä lainkaan.

- Kohdetta oli jo kaksi kertaa tuloksetta myyty pakkohuutokaupalla. Myyntitapaa olisi viimeistään kolmannella myyntikerralla tullut vaihtaa tai vähintäänkin jollain muotoa tehostaa, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.

Liian halvasta kauppahinnasta valitti käräjäoikeuteen Leiriharjun tilan entisen omistajan Salusharjun velkoja hotelli Lempilampi.

"En aio valittaa tai korottaa hintaa"

Pekka Neittaanmäki myöntää yllättyneensä päätöksestä, mutta myös pettyneensä siihen.

- Kun oikeuden perusteluja katsoo, niin kummalliselta tuntuu. Olimme laskeneet, millä hinnalla siellä voi liiketoimintaa harjoittaa ja kyllä 400 000 euroa on ihan maksimi. Haluaisin nähdä sellaisen yrittäjän, joka oikeuden määrittämän hinnan maksaa sen jälkeen, kun hänelle on selvinnyt kiinteistön tila ja seudun markkinanäkymät, Neittaanmäki toteaa.

Neittaanmäki ei aio valittaa päätöksestä, eikä hän aio tarjousta korottaa, jos uusi huutokauppa järjestetään.

- Kyllä se nyt on kerran katsottu ja se on minun osaltani siinä, hän sanoo.

Neittaanmäki kieltää, että hänelle olisi tullut tappiota mönkään menneistä kaupoista, vaikka jonkin verran kuluja on ollut ja aikaa mennyt.

Neittaanmäki ehti jo aloittaa Menninkäisen luotsina ja entisessä hotellissa järjestettiin viikonloppuna laulukilpailu. Myös syksylle ja talvelle oli jo tehty varauksia.

- Täytyy katsoa, mitä niiden kanssa tehdään, Neittaanmäki toteaa.

Kello 15.16 ja kello 16.24 Lisätty Neittaanmäen kommentteja.