1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yrittäjä joutuu kokeilemaan kepillä jäätä

Toiveikkuus ja unelmat vievät yrittäjää eteenpäin. Katse täytyy olla aina kohti tulevaisuutta, eikä epäonnistuneita polkuja kannata jäädä pitkäksi aikaa suremaan. Näillä ajatuksilla valtakunnallista yrittäjän päivää on torstaina viettänyt muun muassa jalasjärveläinen hyvinvointi- ja kauneusalan yrittäjä Raija Kallio-Majanen. Raijan työkaveri on saman alan yrittäjä, puoliso Antti Majanen.

Jalasjärveläinen yrittäjäpariskunta Antti Majanen ja Raija Kallio-Majanen ovat päätyneet monien vaiheiden kautta hyvinvointi- ja kauneusalan yrittäjiksi. Kuva: Päivi Rautanen/Yle

Jalasjärveläinen hyvinvointialan yrittäjä Raija Kallio-Majanen aloitti valtakunnallisen yrittäjän päivän tuomalla yrityksensä tiloihin punaisen ruusukimpun – omaksi, puolison ja asiakkaiden iloksi. Kauneusalan yrittäjä Antti Majanen on jo muutamia vuosia sitten tuonut omat yritystoimintansa vaimon kanssa samoihin tiloihin. Vanha ravintola- ja kirpputoritila muutettiin hyvinvoinnin ja kauneuden keitaaksi – Paratiisiksi.

– Yllättävän hyvin on tultu toimeen, vaikka olemmekin paljon yhdessä muutenkin kuin vain kotona. Yrittäjyys on meille elämäntapa. Paljon on yhteistä, vaikka myymmekin osittain kilpailevia tuotteita, Antti Majanen myhäilee.

Haasteellinen ala maaseudulla

Hyvinvointi- ja kauneusalan yrityksiä on mitä todennäköisemmin helpompi pyörittää isoilla kaupunkiseuduilla kuin pienellä maaseutupaikkakunnalla.

– Mekin teemme melkein kaiken kaupan muualla. Ehkä noin pari prosenttia liikevaihdostamme tulee omalta paikkakunnalta, Antti Majanen arvioi.

– Tietysti tämä on maaseudulla haasteellinen ala, kun samaan aikaan Etelä-Suomi käyttää palveluja hyvin paljon. Uuden eteenpäin vieminen on hidasta ja vaatii kärsivällisyyttä, ennen kuin työtilaisuuksia alkaa tulla, mutta pienin askelin ja pikku hiljaa toiveikkaasti edetään, Raija Kallio-Majanen miettii.

Monen polun kautta

Raijaa ja Anttia pitää Jalasjärvessä kiinni koti ja luomumaatila, jota alunperin agrologiksi kouluttautunut Raija viljelee yhdessä veljensä kanssa. Raijan yrittäjäura lähti liikkeelle korujen ja alusvaatteiden kotimyynnistä. Siitä hän eteni kansainvälisen kosmetiikkayrityksen verkostoihin. Myöhemmin Raija on kouluttautunut elämäntaitovalmentajaksi, ja tämä sarka lohkaisee nykyään yhä enemmän hänen työajastaan.

– Vuonna 2008 tuli eteen pysähdys. Olin paiskinut mielekästä työtä päivästä toiseen, mutta lopulta voimavarat hupenivat. Oli pysähdyttävä ja mietittävä hyvän elämän perusteita.

Antti Majanen sanoo puolisonsa tavoin olleensa yrittäjä koko elämänsä. Tällä hetkellä hän tuo Suomeen ja vie maailmalle kosmetiikkaa ja hoitolaitteita. Hänen yritysryppäänsä on 80-prosenttisesti vientifirma.

– Autokaupan ja kiinteistöalan kautta päädyin 20 vuotta sitten kauneusalalle.

Toiveilla ja unelmilla eteenpäin

Vaikka palkkatyö voisi olla monin verroin helpompaa, tätäkin yrittäjäpariskuntaa pitää yrittäjyydessä kiinni sen vapaus.

– Voimat tulevat siitä vapaudesta, mitä yrittäjällä on: voi hallita ja päättää itse oman elämänsä. Välillä toki huomaa, että joku polku ei mennyt ihan parhaalla tavalla, mutta taakse ei saa liian paljon katsoa, vaan täytyy aina mennä eteenpäin, Raija Kallio-Majanen muotoilee.

– Yrittäjyydessä toiveikkuus ja unelmat kantavat eteenpäin, ja ne ovat olleet myös voimavarani. Olen halunnut kokeilla kepillä jäätä.

Kaikki mahdollinen ulkoistettu

Yrittäjäpariskunnan yrittäjän päivän viesti poliitikoille on vanha ja tuttu, mutta yrittäjälle tärkeä.

– Työntekijöiden pitäminen on todella kallista. Sille puolelle pitäisi saada helpotuksia. Meillä on kaikki mahdollinen ulkoistettu. Vielä kaksi vuotta sitten meillä oli kuusikin henkilöä töissä, mutta nyt ei ole enää varsinaisesti palkkalistoilla ketään vierasta, Antti Majanen kertoo.