1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kansanedustajat: "Pakko ei lisää opiskeluintoa"

Oppivelvollisuusiän nosto saa kansanedustajilta varovaisen vastaanoton. Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan pakosta ei ole hyötyä, jos opiskelumotivaatiota ei ole. Radio Suomen Ajantasan nuorisokeskusteluun osallistui torstaina edustajia jokaisesta eduskuntapuolueesta. 

Kotimaan uutiset

Tarja Filatov (sd.) puolusti puolueensa ajamaa oppivelvollisuusiän nostoa. Hänen mukaansa muutos pakottaa yhteiskunnan tarjoamaan nuorille mahdollisuuksia.

- Se ei tarkoita pelkästään ammattikoulua tai lukiota, vaan työpajoja ja muita uusia väyliä. Mieluummin oppivelvollisuuden jatkaminen kuin se, että pakotetaan opiskelemaan tai töihin leikkaamalla kaikki tuet pois, Filatov totesi.

Aila Paloniemi (kesk.) painotti, että rahat pitäisi laittaa oppivelvollisuuden venyttämisen sijasta peruskoulun opinto-ohjaukseen ja räätälöityyn tukeen sitä tarvitseville oppilaille.

Kulut kaatuvat kunnille

Kansanedustajat olivat huolissaan siitä, että kulut oppivelvollisuuden jatkamisesta jäävät kuntien harteille. Kuntien pitäisi kustantaa esimerkiksi koulukirjat lukion ja ammattikoulun ensimmäisellä vuosikurssilla.

- Kulut on selvitettävä, ennen kuin lakia viedään eteenpäin. Uudistuksen ongelmista ei ole vielä puhuttu riittävästi, sanoi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.)

Myös nuorisotakuun kangertelusta kansanedustajat olivat harmissaan. Paloniemen (kesk.) mukaan nuorisotakuulta puuttuu valtion ohjaus.

- Takuu on täysin levällään kunnissa ja maakunnissa, Paloniemi valitteli.

Silvia Modig (vas.) totesi, että nuorisotakuuseen on lisätty rahaa koko ajan.

- Nyt on kuntien vastuulla, että yhteistyö toimii ja takuu toteutuu.

Radio Suomen Ajantasan nuorisokeskustelussa olivat mukana Sanni Grahn-Laasoen (kok.), Tarja Filatov (sd.), Aila Paloniemi (kesk.) Hanna Mäntylä (ps.), Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.), Silvia Modig (vas.), Sari Palm (kd.) ja Mikaela Nylander (rkp.)

Lue seuraavaksi