1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Eikö ole töitä? Näihin ammatteihin tarvitaan tekijöitä

Teollisuuden työpaikat ovat hävinneet kärkisijoilta. Palvelualat jyräävät.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Viime aikojen useat yt-uutiset ja irtisanomiset ovat suomalaista arkipäivää. Huonoista talousnäkymistä huolimatta Suomessa on ammatteja, joihin kaivataan kipeästi tekijöitä.

- Viime aikoina Top 15 -lista ei ole paljoakaan elänyt, että tässä on aika paljon sosiaali- ja terveysalan ammateista kyse. Tilanne on ollut muutaman vuoden tämänkaltainen, sanoo työ-ja elinkeinoministeriön neuvotteleva virkamies Mika Tuomaala.

Ennen nykyistä taantumaa vuonna 2007 lista oli jokseenkin erilainen.

- Silloin Top-listalla oli mukana vielä teollisuuden hitsaajia, koneistajia ajoneuvoyhdistelmien kuljettajia, linja-autonkuljettajia ja rakennusalan työntekijöitä, mutta ei enää.

Tuomaalan mukaan tämä kertoo siitä, että joillakin teollisuuden aloilla on ollut alasajoa, muun muassa metsäalalla ja laivanrakennuksessa. Hän ei usko, että Top 15- lista muuttuu radikaalisti tulevaisuudessa.

- Palvelutoimiala on sektorina sellainen, että sieltä saattaa nousta joitakin ammatteja esille, mutta en osaa ennustaa, mitkä ne olisivat.

Työ- ja elinkeinotoimistoissa tehdään kolme kertaa vuodessa arvio noin 200 ammatin työvoiman kysynnän ja tarjonnan suhteita.