1. yle.fi
  2. Uutiset

Työkyvyttömyyseläkkeellä 22-vuotiaana: Kai mä sit oon syrjäytynyt

Missä on vika, kun nuori jättää opiskelut peruskouluun eikä käy töissä? Onko hän syrjäytynyt vai syrjäytetty? Iitu Murtolan ammattikoulu keskeytyi vakavaan sairastumiseen. Nyt hän on kuntoutuksessa, tekee musiikkia ja toivoo pääsevänsä opiskelemaan.

Kotimaan uutiset
Nuori
Missä on vika, kun nuori jättää opiskelut peruskouluun eikä käy töissä? Onko hän syrjäytynyt vai syrjäytetty?

Suomessa on yli kolmekymmentätuhatta pelkän peruskoulun suorittanutta 15-24-vuotiasta, jotka eivät suorita varusmiespalvelusta, opiskele tai käy töissä. Kolmannes heistä on työttömiä työnhakijoita, loput täysin työvoiman ulkopuolella. Koska he eivät ole edes rekisteröityneet työttömiksi työnhakijoiksi, viranomaiset eivät tiedä mitä he tekevät.

Tämän lisäksi yli viisitoistatuhatta 16-24-vuotiasta on eläkkeellä. Yksi heistä on 22-vuotias Iitu Murtola, joka suuntasi peruskoulun jälkeen vuoden kestävään opiskeluun valmentavaan koulutukseen.

- Olin siellä vuoden verran, siitä suuntasin autopuolelle, josta piti valmistua autonasentajaksi. Se keskeytyi puolen vuoden jälkeen. Sen jälkeen en ole mitään sen kaltaista oikein tehnyt, Murtola kertoo.

Syy opintojen keskeytymiseen oli vakava sairastuminen. Murtola oli sairastanut masennusta yläkouluikäisesta asti ja sai 17-vuotiaana vakavan psykoosikohtauksen. Nyt hän on kuntoutuksessa, tekee musiikkia ja toivoo saavansa tulevaisuudessa hoitoalan tutkinnon.

- Jos halutaan käyttää nimikettä syrjäytynyt, niin mähän olen syrjäytynyt. Niin mä olen ajatellut jo pitkään. Ja niin musta valitettavasti käytetään nimikettä syrjäytynyt, Murtola sanoo.

A-studio: Talk kysyy, mikä tekee nuoresta syrjäytyneen? Onko julkinen keskustelu leimannut kouluttamattomat ja työttömät nuoret laiskoiksi uhreiksi, jotka aikuisten täytyy pelastaa? Ovatko nämä nuoret syrjäytyneitä vai syrjäytettyjä?

Keskustelemassa yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki, *Kokoomuksen Nuorten Liiton pj. *Susanna Koski, *Suomen Lukiolaisten Liiton Improbatur-lehden päätoimittaja *Robert Sundman ja opiskeluun valmentavaa koulutusta suorittava Linda-Maria Roine. *Keskustelun vetää *Susanne Päivärinta.

Ohjelma on osa Ylen Nuorille. Nyt! (siirryt toiseen palveluun) -kampanjaa, jonka tavoitteena on tarjota nuorille kymmenentuhatta työ-, oppisopimus- tai harjoittelupaikkaa ja aktivoida aikuisia vapaaehtoistyöhön. Tavoitteen saavuttamiseksi ylläpidetään Suunta-sivustoa. Aihetta käsitellään myös Ylen muissa ohjelmissa tulevina viikkoina.

A-studio: Talk torstaina 5.9. TV1 kello 21.05

Lue seuraavaksi