24 tunnin teatteri oli menestys niin yleisölle kuin tekijöille

Suomessa ensi kertaa toteutettu, maailmalla suosiota saanut 24 tunnin teatteri valloitti eilen illalla Porin. Lainsuojattomat-teatterifestivaalilla vuorokauden aikana toteutettu teatteriformaatti synnytti kuusi uutta pienoisnäytelmää. Projektissa mukana oli lähes neljäkymmentä teatterialan ammattilaista.

kulttuuri
näyttelijät Joonas Saartamo, Irina Pulkka ja Ilkka Heiskanen 24h playsin näytelmässä.
Näyttelijät Joonas Saartamo, Irina Pulkka ja Ilkka Heiskanen heittäytyivät uunituoreen vain alle vuorokausi aiemmin syntyneeseen näytelmään Enää en väisty!Pertti Pitkonen / Yle

Suomenkielinen teatteri sai aikoinaan lähtölaukauksensa Porista. Nyt Porissa on jälleen tehty pienoista teatterihistoriaa, kun 24-tunnin näytelmät rantautuivat New Yorkin kautta maahamme, Joukko käsikirjoittajia, ohjaajia ja suuri määrä näyttelijöitä synnyttivät kuusi uutta näytelmää yhden vuorokauden aikana.

Taiteilijoiden odotukset ennen starttia olivat korkealla.

- Väsyneitä hetkiä, räjähtäviä tajunnanvirran ilmauksia ja hyppyjä tuntemattomaan, ounasteli näyttelijä Joonas Saartamo.

- Kyllä mä luulen, et mitä tahansa voi tapahtua. Ehkä semmosta ennakkoluulottomuutta ja kaikesta analyysistä riisuutumista, tuumasi näyttelijä Olavi Uusivirta.

Kirjoittajien urakka alkoi tiistai-illalla puoli yhdeksältä ja jatkui läpi yön.

No ensisijainen odotus on se, että mä pysyn ensi yönä hereillä niin kauan, että mä ehdin kirjoittaa näytelmän. Mutta kyllä mä myöskin odotan sitä kummallista inspiraatiota, jonka valtaan mun on pakko joutua jossain vaiheessa, jotta se näytelmä tulisi valmiiksi, kertoi näytelmäkirjailija ja dramaturgi Satu Rasila lähtölaukauksen kynnyksellä.

Väsyneinä ja nälkäisinä mutta onnellisina

24h plays herättäni valtavaa mielenkiintoa etukäteen joka näkyi myös loppuunmyydyssä katsomossa.

Tehtävä tuli suoritettua ja Suomeen syntyi yhden vuorkauden sisällä kuusi uutta pienoisnäytelmää. Puristuksen jälkeen tunnelmat olivat huojentuneet.

- Huiput on tunnelmat! hienoja esityksiä tuli ja hienoja heittäytymisiä kaikilta tekijöiltä, Satu Rasila hengähtää.

- Itse asiassa mä tajusin sen konkreettisesti eilisiltana, että tässä täytyy otaa ensimmäisestä impulssista kiinni. Kun huomenna palaan sorvin ääreen niin tämä on kyllä putsannu aika hyvin päätä ja pöytää, kun on saanut uskaltaa.

Näyttelijöille kokemus toi teatterin ytimen lähelle.

- Se, että kun ihminen laitetaan noin reunalle, niin se periaatteessa muistuttaa myös siitä, että missä tilassa pitäisi joka esityksessä ja aina olla. Nyt päästiin ikäänkuin taas asian, teatterin ytimeen. On mieletöntä miten joku voi kirjoittaa aamuyössä tommosen tekstin, joka on noin monisyinen, näyttelijä Joonas Saartamo ylistää.