1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuiva kesä huononsi paikoin alkusyksyn tattisatoa

Hyvät sieniapajat ovat harvassa kuivan kesän jälkeen ympäri Suomea. Suomen sieniseuran puheenjohtajan Jorma Palménin mukaan esimerkiksi Etelä-Lapista on vielä ollut vaikea löytää haluttuja herkkutatteja. Lapista havaintoja on tullut tuoreilta retkiltä, jotka liittyvät kansainväliseen sienikongressiin.

luonto
Rovaniemen koivusaaresta löydettyjä vielä tunnistamattomia sieniä
Hanna Holopainen / Yle

Rovaniemellä tällä viikolla järjestettävä Pohjoismainen sienikongressi on saanut kuutisenkymmentä tutkijaa liikkeelle metsään, näytteitä keräämään. Samalla on tullut havaintoja myös alkusyksyn sienikaudesta. Suomen sieniseuran puheenjohtaja Jorma Palmén on havainnut, että vähäsateinen kesä on jättänyt jälkensä ainakin Etelä-Lappiin.

- Tällä hetkellä on valitettavan kuivaa täällä maastossa. Varmaan voi paikallisesti saada tattisatoakin. Nyt herkkutatti on tänä vuonna noussut oikukkaasti. Männyn herkkutattikausi meni ohi jo kuukasi sitten. Muutamia kuusen kanssa kasvavan boletus eduliksen (herkkutatin) itiöitä on kyllä löytynyt, Jorma Palmén kertoo.

Sateiden lisääntyessä herkkutatti voi siis vielä pilkistää kuusen juurelta.

- Täällä pohjoisessa tilanne ei ole ollut niin toivoton, kuin esimerkiksi tuolla pääkaupunkiseudulla, siellä on metsässä ollut aivan tyhjää. Sitten kun muutama sade saatiin, niin herkkutattikausi tuli ja meni ohi viikossa.

Muualla Suomessa sato on vaihdellut paikallisesti, Jorma Palmén kertoo.

Rovaniemen sienikongressi Pohtimonlammella on kerännyt kaupunkiin hyvin kansainvälisen ryhmän. Tutkijoita ja tosiharrastajia on paitsi Pohjoismaista myös Virosta, Slovakiasta, Saksasta, Skotlannista ja Hollannista. Tapahtuma alkoi 1. syyskuuta ja se loppuu lauantaina 7. syyskuuta.

Löydöksiä joka ilta

Rovaniemen Koivusaareen oli torstaina kokoontunut kuuden hengen joukko tarkastelemaan, mitä lampaiden laiduntamalta niityltä saattaisi löytyä. Norjalaiset Anders Wollan ja Arne Aronsen löysivät maasta sienen, jossa oli hyönteinen.

- En tiedä, mikä tämä on. Vien sen näytettäväksi slovenialaiselle asiantuntijalle, hän ehkä tunnistaa sen, Anders Wollan sanoo.

Sienilöydökset analysoidaan päivän jälkeen mikroskoopin kanssa. Joka ilta Pohtimolammen kongressipaikan edessä sijaitsevassa teltassa järjestetään löydösten esittelytilaisuus ja sienet jäävät sinne näytille.

- Olemme löytäneet täältä jo lajeja, joita emme ole ennen nähneet, Anders Wollan sanoo.

Norjalaiset ovat etsineet juuri tiettyä sienilajia, hiippoja. Arne Aronsen onkin Wollanin mukaan näiden sienten asiantuntija. Esimerkiksi kekohiippo oli yksi harvinaisia sienilajeja, joita miehet Rovaniemeltä löysivät.

Jorma Palménin mukaan joka ilta Pohtimolammella esitellään viidestä kymmeneen hyvää sienilöytöä.

- Valitettavasti täällä on hieman kuivaa tänä vuonna, Arne Aronsen vahvistaa kuivan kesän jälkeisen sienitilanteen Etelä-Lapissa.

Lue seuraavaksi