Joko älykellon hetki lyö?

Tuleeko älykellosta yhtä mullistava laite kuin älypuhelimesta aikanaan? Kaksi valmistajaa julkisti oman laitteensa yhtä aikaa eri puolilla maailmaa.

tekniikka
Samsung Galaxy älykellon julkistaminen
Samsung esitteli Galaxy Gear -älykellonsa Berliinissä keskiviikkona.

Korealainen teknologiayhtiö Samsung on esitellyt Galaxy Gear -nimisen älykellon. Möhkälemäistä rannekelloa muistuttavalla laitteella voi soittaa puheluita, lähettää viestejä, surffata internetissä tai ottaa valokuvia.

Samsungin älykello ei kuitenkaan toimi vielä yksin, vaan se on kytkettävä joko saman valmistajan älypuhelimeen tai tablettiin.

Samaan aikaan yhdysvaltalainen siruvalmistaja Qualcomm on julkistanut oman älykellonsa Toqin. Se perustuu Qualcommin omaan käyttöjärjestelmään ja ylpeilee näytöllä, jonka pitäisi näkyä hyvin myös kirkkaassa päivänvalossa.

Japanilainen Sony on ilmoittanut julkaisevansa pian uuden version vastaavasta SmartWatch-älykellostaan.

Lisäksi amerikkalaisjättiläisten Applen ja Googlen kerrotaan miettivän, josko älykellomarkkinoille kannattaa tosimielellä sukeltaa.

Innostuuko kuluttaja?

Kokonaan toinen asia on se, innostuvatko käyttäjät älykelloista.

Jää nähtäväksi, kuinka moni haluaa pitää ranteessaan ikään kuin sykemittarin jättiversiota. Esimerkiksi Samsungin Galaxy Gearin näyttö on läpimitaltaan neljä senttimetriä. Kello täytyy myös muistaa ladata joka ilta.

Näyttö onkin valmistajille iso haaste. Ainakin Applen ja Samsungin tiedetään kehittelevän kaarevaa lasia.

Samsung käyttää tiettävästi näyttöihin tänä vuonna reilusti yli neljä miljardia euroa.

IT-alan tutkimusyhtiön Gartnerin johtaja Angela McIntyre sanoo, että avainasemassa on älykellon ulkonäkö. Toinen haaste on saada ajan nyt kännykästä tarkistava nuoriso kiinnostumaan rannekellosta.

Samsungin laitteen veroton hinta liikkuu noin 230 euron tietämissä, Qualcommin laite olisi hiukan kalliimpi. Sonyn älykello maksaa noin 150 euroa.

Lähteet: Reuters