Malawi myi presidentin lentokoneen, rahat köyhien ruokaan

Entinen presidentti on puolustellut yksityiskoneen ostamista sanomalla, että se on tärkeä statussymboli köyhälle eteläisen Afrikan maalle. Asiantuntijoiden mukaan yksi kymmenestä Malawin 13 miljoonasta asukkaasta kärsii tämän vuoden aikana ruokapulasta.

Ulkomaat

Malawi käyttää presidentin yksityiskoneesta saadut myyntitulot köyhien ruokkimiseen, kertoi valtiovarainministeriön tiedottaja torstaina. Lentokoneen myynnistä saatiin 15 miljoonaa dollaria eli reilut 11 miljoonaa euroa.

Tulot käytetään hallituksen yhteispäätöksellä maissin ostamiseen sekä vihannesten kasvattamisen tukemiseen. Asiantuntijoiden mukaan yksi kymmenestä Malawin 13 miljoonasta asukkaasta kärsii tämän vuoden aikana ruokapulasta.

Presidentti Joyce Banda päätti viime vuonna myydä koneen, jonka hänen edeltäjänsä Bingu wa Mutharika oli ostanut 22 miljoonalla dollarilla. Malawin suurin tukija Britannia leikkasi apuaan kolmella miljoonalla punnalla (reilulla 3,5 miljoonalla eurolla), kun Mutharika osti 14-paikkaisen koneen. Presidentti puolusteli konekauppoja usein sanomalla, että koneen käyttökustannukset olivat halpoja ja se on tärkeä statussymboli köyhälle eteläisen Afrikan maalle.

Mutharika kuoli viime vuonna sydänkohtaukseen. Virkaanastumisensa jälkeen Banda on leikannut kuluja ja käyttää kaupallisia lentoyhtiöitä ulkomaille matkustaessaan.

Kone myytiin huutokaupassa Neitsytsaarilla päämajaansa pitävälle yritykselle.

Lähteet: AFP