1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Iranin konservatiivit hiillostavat entistä presidenttiä Syyria-lausunnon vuoksi

Useat vanhoilliset kansanedustajat ovat vaatineet entistä presidenttiä Akbar Hashemi Rafsanjania selvittämään asian perin pohjin. Verkkosivulla on julkaistu video, jossa kiistellyn lausunnon väitetään olevan.

Iranissa konservatiivit vaativat entistä presidenttiä Akbar Hashemi Rafsanjania vastaamaan syytöksiin, joiden mukaan hän olisi sanonut, että Syyrian hallitus on käyttänyt kemiallisia aseita omia kansalaisiaan vastaan. Rafsanjani on kiistänyt lausunnon.

Kiista alkoi Iranin puolivirallisen uutistoimiston ILNA:n välitetyä uutisen, jossa maltillisen entisen presidentin sanottiin kertoneen asiasta.

- Syyrian kansa, joka on joutunut viranomaistensa tekemien kemiallisten aseiden iskujen kohteiksi, kohtaa nyt ulkomaalaisten hyökkäyksen uhan, Rafsanjani sanoi ILNA:n ensimmäisen version mukaan.

Uutistoimisto korjasi uutisen nopeasti poistamalla lausunnosta viittauksen viranomaisiin. Iranin ulkoministeriö kiisti myöhemmin, että Rafsanjani olisi sanonut niin.

Iranissa kuitenkin vanhoilliset tahot ovat käyneet Rafsanjania vastaan. Yhdellä konservatiivisella verkkosivulla ilmestyi video, jossa Rafsanjani tiettävästi sanoo asian. Videolta ei kuitenkaan pysty todistamaan, kuka siinä puhuu, sillä se on kuvattu kaukaa kännykällä. Ääni kuitenkin kuulostaa arvioiden mukaan Rafsanjanilta.

Useat vanhoilliset kansanedustajat ovat vaatineet Rafsanjania selvittämään asian perin pohjin.