Tutkimus: Sähkötupakka yhä suositumpi teini-ikäisten keskuudessa Yhdysvalloissa

Tutkimuksen mukaan yhdysvaltalaisnuorten sähkösavukekokeilut ovat tuplaantuneet viime vuonna edelliseen vuoteen verrattuna. Terveysviranomaiset pelkäävät, että sähkötupakasta muodostuu väylä perinteisen tupakan polttamiseen niille, jotka eivät muuten sitä kokeilisi. Samansuuntaisia tutkimustuloksia on saatu myös Suomessa.

Teini-ikäiset käyttävät Yhdysvalloissa enenevässä määrin sähkötupakkaa, esittää tuore tutkimus. Sen mukaan sähkötupakkaa käyttäneiden koululaisten määrä tuplaantui viime vuonna vuoteen 2011 verrattuna Yhdysvalloissa.

Terveysviranomaisten mukaan tutkimus osoittaa, että nuoret kokeilevat ensin sähkösavuketta, jonka jälkeen he siirtyvät käyttämään tavallista tupakkaa.

Tutkimukseen vastasi vuosina 2011 ja 2012 lähes 45 000 yhdysvaltalaisopiskelijaa. Vuonna 2011 kolme prosenttia vastanneista kertoi kokeilleensa sähkötupakkaa, kun taas seuraavana vuonna seitsemän prosenttia vastaajista kertoi kokeilleensa sitä.

Tutkijoiden mukaan erityisen huolestuttavaa oli se, että kolme neljäsosaa koululaisista, jotka kertoivat käyttäneensä sähkötupakkaa viimeisen kuukauden aikana olivat myös polttaneet perinteistä tupakkaa samalla ajanjaksolla. Vastaavanlaisessa aikuisille tehdyssä tutkimuksessa kuusi prosenttia ilmoitti kokeilleensa sähkötupakkaa.

Terveysviranomaiset pelkäävät, että sähkötupakasta muodostuu väylä perinteisen tupakan polttamiseen niille, jotka eivät muuten sitä kokeilisi. Yhdysvaltalaistutkimuksen julkaisi Centers for Disease Control and Prevention (siirryt toiseen palveluun).

Vastaavanlaisia tuloksia on ollut myös suomalaistutkimuksessa, jonka mukaan sähkötupakan suosio nuorten keskuudessa kasvaa.