1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. metsätalous

Suomen ensimmäinen metsätyökoulu 50 vuotta

Suomen ensimmäinen metsätyökoulu, Hirvaan koulu Rovaniemellä perustettiin 50 vuotta sitten. Hirvaalla koulutus alkoi 2. syyskuuta 1963 Metsähallituksen ja metsäopiston tiloissa.

metsätalous
Suomenhevonen Uuras juontaa tukkia, ohjissa Mikko Sillanpää
Suomenhevonen Uuras juontaa tukkia, ohjissa Mikko SillanpääTanja Lundsten

Hieman myöhemmin samana syksynä aloitti myös Nikkarilan koulu Pieksämäellä. Ensimmäisenä vuonna Hirvaan metsäkouluun haki 80 miestä lähinnä Lapista ja Oulun läänistä. Kouluun otettiin 20 opiskelijaa. Opettajia koulussa oli neljä.

Koulu kesti syyskuusta kesäkuuhun. Opetusohjelmaan kuului sekä teoriaa että harjoitustöitä, joiden painopiste oli hakkuissa.

Ennen työharjoituksia oppilaat joutuivat valmistamaan ja kunnostamaan käytettävät työkalut. Talvihakkuuharjoitukset suoritettiin Rovaniemen pohjoislaidalla kämppämajoituksessa. Jokaisen oppilaan piti suorittaa niin sanottu hevosajokortti, eli hoitaa hevosta ja ajaa puutavaraa itsenäisesti. Aluksi harjoitushakkuita tehtiin pokasaha-kirves-menetelmällä, mutta moottorisahojen alkaessa tulla työmaille myös harjoituksissa siirryttiin niiden käyttöön.

Sittemmin metsätyökoulu on liitetty yhdessä muiden Rovaniemellä toimineiden alan koulujen kanssa Rovaniemen metsäoppilaitokseksi.

Koulun ensimmäiset oppilaat juhlistavat koulunsa 50-vuotista taivalta Rovaniemellä perjantaina ja lauantaina. Perjantaina julkistetaan kurssin työryhmän laatima pieni historiikki ja useita satoja valokuvia käsittävä kokoelma, joka luovutetaan Metsämuseo Luston kokoelmiin. Valokuvat tulevat kaikkien nähtäviksi Luston "Kantapuu"-rekisterissä.

Lue seuraavaksi