Paritanssi energisoi Lahden West Side Storya

Jussi Väänänen ja Katja Koukkula siirtävät kilpaurallaan kertyneen energian, kommunikoinnin ja voimakkaat tunteet näyttämölle Lahdessa, jossa West Side Story tulee ensi-iltaan viikonvaihteessa.

kulttuuri
Jussi Väänänen ja Katja Koukkula.
Tuija Veirto / Yle

Lahden kaupunginteatterin Juhani-näyttämön West Side Storyssa tietää tanssista, mistä katujen jengit on keitetty. Koreografit Jussi Väänänen ja Katja Koukkula ovat moninkertaisina paritanssin Suomen ja Pohjoismaiden mestareina tuoneet näyttämölle runsaasti tunteisiin vetoavaa kehonkieltä.

- Helmat heiluvat joukkokohtauksissa, mutta tanssi myös kuljettaa. Tanssi tukee esityksessä kokonaisuutta ja kuljettaa juonta eteenpäin, kertovat Väänänen ja Koukkula.

Lahden West Side Storyssa tanssii neljä ammattilaista ja parikymmenpäinen joukko näyttelijöitä.

- Nuori kaarti on ollut todella ahkeraa ja oppivaista. Tanssi sujuu heiltä hienosti ja joukkokohtaukset toimivat, kehuu Väänänen tiimiä.

Koreografit ilmaisevat myös kaupunginteatterin entiselle johtajalle Maarit Pyökärille kiitoksensa siitä, että tämä otti riskin ja pestasi paritanssin ammattilaiset koreografeiksi. Myös ohjaaja Mika Muurasen selkeä näkemys on helpottanut koreografien työtä.

West Side Storyn harjoittelua.
Niko Rönkkö / Yle

Juhani-näyttämö ei ole tanssilattia

Lahden kaupunginteatterin isolle näyttämölle tanssi mahtuu mainiosti, vaikka lattian laadussa on toivomisen varaa.

- Lattiassa on koloja sekä railoja, ja olisimme toivoneet, että olisimme voineet turvautua tanssimattoihin. Massiiviset lavasteet eivät kuitenkaan liiku tanssimattojen päällä ja siksi niistä oli luovuttava, kuvailee Katja Koukkula tanssin haasteita.

Väänäsen mukaan näyttämömestarit ovat kuitenkin tehneet parhaansa, että kaikki sujuu ja tanssijoiden nilkat pysyvät ehjinä.

- Blues ja mambo sekä svingi ja rock tahdittavat näyttämöllä kahden etnisesti erilaisen katujengin raisuakin kohtaamista. Toisessa ääripäässä kuitenkin löytyy yksinkertaista, harmonista liikettä, lupaavat koreografit.