Riddickin tarina on kovin ohut

Galaktinen vankikarkuri Riddick on jätetty kuolemaan ikuisen auringonpaisteen korventamalla planeetalle. Pian hän saa huomata, että planeetta ei kuitenkaan ole täysin autio.

Planeetalla asuu nimittäin joukko tappavan vaarallisia eläimiä, joiden kynsistä selvitäkseen Riddickin on käytettävä kaikki taitonsa.  Pian planeetalle laskeutuu myös joukko palkkionmetsästäjiä joiden ainoana tavoitteena on saada Riddickin pää suljettua mukanaan olevaan laatikkoon ja jättää loput hänestä planeettaa asuttavien eläinten syötäväksi.

Elokuvan päähenkilö Richard B. Riddick on paennut takaa-ajajiaan jo kolmentoista vuoden, kolmen elokuvan, yhden animaation ja ainakin kahden konsolipelin verran. Mitä hän sitten on aikoinaan tehnyt tähän tilanteeseen joutuakseen? Tuo selvitetään takaumassa, jossa muutaman minuutin sisään käydään läpi sarjan kahden edellisen osan _Pimeän uhka _(2000) ja Riddickin aikakirja (2004) perusdilemmat.

Tosin noilla tiedoilla ei lopulta ole niin väliä.

Tämän elokuvan katsojalle riittää, kun tietää Riddickin olevan örmy miehekseen ja että hänellä on kana kynittävänä yhden jos toisen galaksin asukin kanssa. Olennaista on myös se, että Riddickilla on keinotekoiset silmät, joiden avulla hän pystyy näkemään pimeässä. Mitä hyötyä tuosta ominaisuudesta sitten on planeetalla, jolla aurinko tuntuu paistavan vuorokauden ympäri. Tämä on erittäin hyvä kysymys, johon elokuvan käsikirjoittajilla on tietenkin erittäin hyvä vastaus. Mikä se on, jääköön kunkin mahdollisen katsojan itse koettavaksi.

Riddick on elokuva, jonka voi sanoa edustavan liki kaikkea sitä, mikä on vikana nykyisissä toimintaelokuvissa. Henkilöitä siinä ei ole lainkaan. Henkilöt ovat vain karkeasti hahmoteltuja tyyppejä.

Tarina on ohuttakin ohuempi. Kohtaukset on kuvattu sinikangasta vasten ja lavasteet on luotu tietokoneilla. Tehostelavasteet ovat parhaimmillaan hyvän näköisiä, mutta paikoitellen auttamattoman keinotekoisen oloisia. Pluspuolelle elokuvassa on laskettava kaksi asiaa. Ensinnäkin se, että ohjaaja David Twohy kuljettaa elokuvan tarinantynkää varsin vauhdikkaasti. Toisena plussana on pääosassa nähtävän Vin Dieselin eittämätön karisma. Ei sillä, että nämä tekijät tätä elokuvaksi kutsuttua, parin tunnin mittaista toimintakohtausta sen kummemmaksi tekisivät.