Lemmikkiruokabisnes kukoistaa – omalle hauvalle kelpaa vain paras

Lemmikkiruokayritykset hakevat kasvua etenkin vientimarkkinoilta. Nykyisin moni kuluttuja tarjoaa koiralleen mahdollisimman laadukasta ruokaa. Kuopiossa koiranruoka on muuttunut muutaman ihmisen leipätyöstä kymmenien miljoonien bisnekseksi.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Lemmikkiruokaliiketoiminta kasvaa tasaisesti. Alan yritykset hakevat kasvua myös kotimaasta, mutta etenkin vientimarkkinoilta. Kilpailu alalla on kovaa, sillä kotimaisen lemmikkiruuan osuus markkinoista on vain kymmenen prosentin luokkaa.

Kuopiossa toimii useita lemmikkiruokia myyviä yrityksiä. Yksi niistä on Eläinruokatehdas Lemmikki, joka on toiminut jo vajaat 30 vuotta vuotta. Yhtiö tuottaa lemmikkiruokaa yli kaksi miljoonaa kiloa vuodessa. Lähes kuuden miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävälle yritykselle on juuri valmistunut 600 neliötä uutta tehdastilaa.

Eläinruokatehdas Lemmikki on kasvanut historiansa aikana kahden ihmisen yrityksestä 30 henkilöä työllistäväksi yhtiöksi. Takana on yrityksen toimitusjohtajan Teuvo Martikaisen mukaan paljon töitä ja pitkiä työpäiviä.

- Jokainen yrittäjä varmaan on työn saran nähnyt, mitään ei tule ilmaiseksi, torstaina Kuopion vuoden yrittäjänä palkittu Martikainen kertoo.

Koiranruokaa joka lähtöön

Martikaisen mukaan koirien ruokavalikoima on laajentunut huomattavasti takavuosista. 

Koiranmakkaraa pikkasen mausteeksi niin se on kuin suolaa ripautettaisiin siitä oman ruuan päälle.

Kari Korhonen

- Yhä tarkemmin mietitään mitä koiralle annetaan, on miltei rotukohtaisia ruokintasuosituksia ja ruokia. On eri rasitukseen ja eri ikäisille koirille ja miltei kaikennäköistä ruokaa,  Martikainen toteaa.

Myös isot lemmikkiruokayritykset luottavat alan kasvuun. Noin 50 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävän, Kuopiossa pääkonttoriaan pitävän Best Friend Groupin toimitusjohtajan Caspar Berntzenin mukaan kuluttajien vaatimukset ovat kiristyneet eikä omalle koiralle kelpaa enää mikä tahansa ruoka.

- Yleispätevänä trendinä voi pitää inhimillisyyttä eli hirveän moni haluaa sitä parasta omalle lemmikilleen. Tämä on yleismaailmallinen trendi, joka näkyy myös Suomessa, Berntzen kertoo.

Kuopiolaiselle Kari Korhoselle perheen Jeri-koiran ruokakupin sisältö on kaikkea muuta kuin yhdentekevä. Vuosikymmeniä koiria pitänyt Korhonen tietää sekarotuisen Jerin ruoka-asiat tarkkaan.   

- Se on kaksi desiä kahdesti päivään. Sitten pientä maustetta eihän sitä koiraakaan pelkästään kuivilla nappuloilla syötetä. Itsekin kyllästyisi, jos ei tulisi muuta kuin sellaista eteen. Koiranmakkaraa pikkasen mausteeksi niin se on kuin suolaa ripautettaisiin siitä oman ruuan päälle.