1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidentti tutustui Pohjanrantaan

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on aloittanut vierailunsa Meri-Lapissa. Niinistö tutustui ensimmäisenä Keminmaassa sijaitsevaan Pohjanrannan tilaan Paavo ja Vuokko Väyrysen johdolla.

Kotimaan uutiset
Presidentti Sauli Niinistö sekä Pohjanrannan isäntäpari Paavo ja Vuokko Väyrynen.
Laura Holappa / Yle

Meri-Lapin ruokamessuille heti aamupäivästä kiiruhtaneet ihmiset odottivat näkevänsä edes vilaukselta arvovieraan, jonka tiedettiin saapuneen hyvissä ajoin ennen messujen alkua Pohjanrannan tiluksille.

Ennen messuväen joukossa kiertelyä isäntäpari Paavo ja Vuokko Väyrynen kierrättivät kuitenkin presidentti Sauli Niinistöä ja tämän seuruetta tutustumassa Pohjanrannan tilan toimintaan.

Vieraille esiteltiin muun muassa nuorisokotia ja tutustuttiin Pohjantähti-opistossa maahanmuuttajille annettavaan koulutukseen, jonka jälkeen isäntäpari ja vieraat vetäytyivät työounaalle. Ennakkotietojen mukaan lounaalla käsiteltiin muun muassa nuorten syrjäytymistä.

Presidentin takia paikalle

Moni ruokamessuille heti aamusta lähtenyt ihminen sanoi tulleensa paikalle presidentin takia. Kun on kyse riittävän odotetusta vieraasta, on väellä kerrottavaa paitsi vieraan näkemisestä, myös hänen odottamisestaan.

- Hän tuli päätalon eteen, niin menin kuvaamaan siitä. Sitten hän maistoi muikkuja ja meni kirkkoon, mutta ei ole tästä kävellyt ohi vielä, kuvaili myyntikojua messuilla pitänyt Hanna Kokkonen innostuneena.

- Sitähän me ootamma, että saahaan käsipäivää sanoa. Kaikkihan tänne tulee kattomaan presitenttiä, kommentoi Anni Kääriäinen, joka oli ystäviensä kanssa tullut varta vasten Pohjanrantaan presidenttiä tapaamaan.

Herkkuja aiotaan tarjota

Tervolalainen Pentti Rantatorikka valmistautui kojussaan kiireiseen viikonloppuun, mutta lupasi maistattaa presidentille ja hänen seurueelleen peräpohjalaista rieskaa, jos he vain sattuvat pysähtymään myyntipöydän kohdalle.

- Ilman muuta maistatetaan rieskaa ja nauristakin voidaan harkita, mutta sitä ei ole ehditty vielä siivuttaa tarjolle, sanoo Rantatorikka.

Presidenttiä odottivat paikalle myös ammattiopisto Lappian opiskelijat, jotka olivat kattaneet pöydän täyteen konditoria-alan opiskelijoiden tekemiä herkkuja. Myös pöydän takana päivystävien nuorten naisten Jonna Pekkarisen ja Anni Nykäsen toiveena oli, että presidentti ja hänen seurueensa pysähtyisivät kojun luona.

- Huolella on kaikki tehty. Tietenkin. Meidän tekemää on ainakin mustikkapiirakka ja toisen vuoden opiskelijat on tehneet mustikkaleivoksia ja muun muassa kohvehteja, toteaa Jonna Pekkarinen.

Matka jatkuu Tornioon

Keminmaasta presidentti Sauli Niinistön matka jatkuu Tornioon, jossa hän tutustuu Tornion ja Haaparannan kaupunkien rajayhteistyöhön.

Alueen asukkaiden tavattavissa presidentti on Victorian torilla iltapäivällä neljän jälkeen. Vierailu päättyy Kemiin, jossa presidentti tutustuu Metsä Groupin tehtaisiin.

Lue seuraavaksi