Vaasan silakka- ja siikamarkkinat järjestetään ilman tuoretta silakkaa

Kalastusrajoitusten vuoksi Vaasan perinteisillä silakka- ja siikamarkkinoilla joudutaan tyytymään silakan osalta säilykkeisiin sekä pakastesilakasta paistettuihin pihveihin. Tuoretta siikaa sen sijaan on tarjolla runsaasti.

Kotimaa
Lions Club Vaasa Meri ja savusiiat.
Lions Club Vaasa Meri ja savusiiat.Yle/Hans-Mikael Holmgren

Vaasan sisäsatamassa järjestettävät, järjestyksessään jo 24:nnet silakka- ja siikamarkkinat ovat samaan aikaan pidettävien torin syysmarkkinoiden kanssa Vaasan syksyn vakiintunut "happening". Sisäsatamassa on viikonlopun aikana noin 40 myyntipistettä ja jopa 150 myyjää.

Järjestelyistä vastaava Jari Pirhonen Lions Club Vaasa Merestä kertoo, että kalamarkkinoiden merellistä tunnelmaa halutaan vaalia. Krääsäkauppiaat ohjataan siis tietoisestikin toisaalle.

- Pyrimme siihen että myytävänä on perinteisiä kalaruokia, leivonnaisia sekä kalastukseen liittyviä tarvikkeita. Paita-, lakritsi- ja pölynimurinpussimyyjiä löytyy sitten torilta, Pirhonen toteaa.

Järjestävien Lionsien omalta myyntipisteeltä menee perjantain ja lauantain aikana jopa 1500 annosta siikakeittoa. Lisäksi tuoretta siikaa savustetaan molempina päivinä kellon ympäri niin paljon kuin ehditään.

Länsirannikon kalansyöntikulttuuri saa kiitosta

Silakkaa on markkinoilla tarjolla monessa muussa muodossa paitsi vastapyydettynä, sillä silakanpyynti pääsee pyyntirajoitusten vuoksi jatkumaan vasta syyskuun puolivälissä.

Esimerkiksi Vesilahden Narvasta saapunut kalakauppias Jarmo Korhonen paistaa myytäviä silakkapihvejä pakastetusta kalasta. Niiden ohella Korhosella on tarjolla muikkua, silakkapihviä, loimulohta sekä lohikeittoa.

- Menekki on hyvää, täällä rannikolla on opittu syömään kalaa, Korhonen kehuu.