Kansanmusiikkijuhlien konkari - askelmerkkien näyttäjä

Maakuntaneuvos Viljo S. Määttälä näyttää yhä askelmerkit lukuisalle joukolle maakunnallisia ja valtakunnallisia vaikuttajia. Näin luonnehtii Määttälää kolme hänet hyvin tuntevaa henkilöä. Hänen vauhdikas askelluksensa niin kotikunnan Toholammin raitilla, Kaustisen festivaalikentällä kuin maakunnallisilla ja valtakunnallisillakin nuoriso-, kulttuuri-, talous-, matkailu- ja hallintoareenoilla innostaa monia.

Kotimaa
Kuvassa Viljo S. Määttälä

Aikalaisten arvion mukaan toholampilainen Määttälä on ollut aina askelen muita edellä. Yle Keski-Pohjanmaa pyysi arvioita kolmelta Viljo S. Määttälän hyvin tuntevalta henkilöltä.

Laaja-alaisena maakunnallisena vaikuttajana häntä luonnehtii entinen yhteyspäällikkö Kauppi Virkkala, joka tuntee Määttälän parhaiten Keski-Pohjanmaan maakuntaliiton ja Kaustisen festivaalien toiminnasta. Musiikkivaikuttajana Määttälää arvioi Kaustisen festivaaleilla alusta asti vieraillut entinen Yleisradion musiikkitoimituksen päällikkö Paavo Helistö. Talousvaikuttajana Määttälää luonnehtii KPO:n ja SOK:n hallinnossa mukana ollut maakuntaneuvos Antero Taanila.

Yhdistäjä  yli rajojen

- Maakunnallisena vaikuttajana Viljo S. Määttälä on vaikuttanut laajemmin kuin Keski-Pohjanmaalla. Ensimmäinen maakunnallinen vaikuttavuus on nuorisoseuraliike, jossa hän hyvin vahvasti on yhdistänyt Keski-Pohjanmaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan seurojen sekä koko nuorisoseuraliikkeen yhteistyötä, aloittaa Kauppi Virkkala.

- Keski-Pohjanmaan maakuntaliitossa Viljo toimi sekä esimiehenä että luottamustoimessa. Toiminnallisesti hän on siinä erittäin iso tekijä.

Keski-Pohjanmaan Matkailuyhdistyksen virittäminen ja matkailun toimintojen yhdistäminen varsinkin Kalajokiseudun kanssa on Virkkalan mukaan ollut merkittävää.

- Viljo on ollut siellä erittäin kattava persoona.

Maakunnallisen kulttuurirahaston eriyttäminen Etelä-Pohjanmaan rahastosta ja nostaminen yhdeksi maan varakkaimmista rahastoista on Virkkalan mukaan kiistatta Määttälän aikaansaannos.

- Maakuntaliitossa Viljo on ollut suuresti vaikuttamassa myös seutukaavoitukseen Vaasan läänin seutukuvaaliiton kautta.

Leipätyössään Määttälä toimi pitkään Ylen Radio Keski-Pohjanmaan esimiehenä ja ohjelmapäälikkönä.

- Alueradioiden kehitystyön yhteydessä Keski-Pohjanmaan maakuntaradio joutui moneen puristukseen. Yhdessä Pekka Silvolan kanssa Viljo piti käsitykseni mukaan Keski-Pohjanmaan maakuntaradion pystyssä.

Kulttuuri- ja sivistysmies

Kaustisen kansamusiikkijuhlien järjestämisessä onnistuminen on suoraa seurausta nuorisoseuratyöstä ja esimerkiksi kruunuhäiden organisoinnin osaamisesta, arvioi Virkkala.

Chydenius-Instituutin perustaminen ja sitä kautta yliopistokeskuksen kehittyminen ovat olleet isoja askeleita maakunnassa. Määttälä on sittemmin myös saanut kunniatohtorin arvon Jyväskylän yliopistossa.

- Koskaan tässä maailmassa Keski-Pohjanmaalla ei ole saatu aikaan niin paljon maakunnallista vaikuttavuutta, kuin mitä Viljo S. Määttälä ja nyt jo edesmennyt Esko Lankila silloin tekivät.

Uutta maakunnallista vaikuttavuutta edustavat Virkkalan mukaan sotainvalidityö sekä kahdeksan julkaistua kirjaa ja yhdeksäs tekeillä oleva teos.

Virkkala kertoo Määttälän palkanneen hänet pääsihteeriksi kansanmusiikkijuhlille ja maakuntasihteeriksi maakuntaliittoon.

- Kun toisen puolen elämäntyöstäni olen ollut "Viljon töissä", niin hän on ollut minulle henkinen ja toiminnallinen kehittäjä, sekä kehittäjäni myös pienten yhteisöjen puolestapuhujana.

- Aina kun neuvoja on mistä tahansa mennyt kysymään, niin aina Viljo on ollut askelen edellä, ja vieläkin, yhdeksänkymppisenä hän on askelen edellä, kun hänen luokseen menee idean kanssa. Me 1940- tai 1930-luvulla syntyneet, vaikka olemme valtavan kokeneita, emme vieläkään pärjää Viljolle siinä asiassa. Mitä nuorekkaampi ihminen on, sitä paremmin Viljon kanssa pärjää, luonnehtii Virkkala.

Talousvaikuttaja

KPO:n hallintoneuvoston jäsenenä ja puheenjohtajana Viljo S. Määttälä toimi 1970- ja 1980-luvuilta alkaen sekä SOK:n hallntoneuvoston jäsenenä vuodesta 1985 alkaen. Hänen jälkeensä saman tien on kulkenut maakuntaneuvos Antero Taanila, joka tutustui Viljo S. Määttälään 1970-luvun alussa.

- Kun itse menin mukaan KPO:n hallintoon, hän toimi jo puheenjohtajana. Määttälän aikana KPO kasvoi hyvin voimakkaasti. Hän johti liiketoiminnan kehittämistä, ja KPO:n osalta se merkitsi kasvua. Jo hänen aikanaan KPO laajeni lähes niihin rajoihin, missä se nyt toimii.

Viljo S. Määttälä toimi myös SOK:n hallintoneuvostossa varapuheenjohtajana.

- Tie oli puhdas ja helppo kulkea Määttälän jälkeen, sanoo Taanila.

Määttälä oli pitkään mukana myös Keski-Pohjanmaan kirjapainoyhtiön hallituksessa jäsenenä ja sittemmin puheenjohtajana sekä Keskipohjanmaa-säätiön hallituksessa.

Huikea elämänura

Yleisradion musiikkitoimituksen päällikkönä työskennellyt ja joka vuosi Kaustisen festivaaleilla käynyt Paavo Helistö luonnehtii Määttälää äärettömän tärkeäksi musiikkivaikuttajaksi.

- Käytännöllisesti katsoen ne on perustanut ja niiden takana seisoo yksi mies, Viljo S. Määttälä. Juhlien tärkein vaihe oli se alkuvaihe, jossa hän oli täysin korvaamaton hahmo. Se on äärettömän hieno ja tärkeä asia, luonnehtii Helistö.

Kansanmusiikkijuhlat ja Määttälä nousivat myös valtakunnalliseen tietoisuuteen.

Helistö muistaa myös Musiikkiopiston perustamisen Keski-Pohjanmaalle ja Määttälän vaikutuksen siinä.

- Kansanmusiikki on niin lähellä musiikkiopistoajatusta, että ne sopivat hyvin yhteen.

Helistön mielestä kaikki puolet, niin kulttuuri- talous- kuin maakuntavaikuttavuus, tekevät Määttälän näköisen huikean elämänuran.

- Niitä asioita on paljon, ja se tekee hänestä aivan poikkeuksellisen ilmiön suomalaisessa kulttuuri- ja talouselämässä, tiivistää Helistö.

Unohtumaton askellus

Lopuksi Helistö palaa vielä ensitapaamiseen Määttälän kanssa. Se tapahtui Kaustisen ensimmäisillä kansanmusiikkijuhlilla.

- Haastattelin häntä jo ensimmäisillä juhlilla, koska hän oli juhlien pääjärjestäjä. Olin mukana nuorena toimittajana, ja se oli suuri asia omassakin elämässäni.

- Päällimmäisenä mieleen on jäänyt Viljon mahdoton tarmokkuus ja se askel, joka viuhahti Kaustisen keskustan urheilukentillä ja kujilla: se on unohtumaton, siihen sisältyy jotain semmoista "pyhkäisyä". Hän ikäänkuin tanssien liikkui siellä ja oli merkillinen mies joka suhteessa, ja hyvin paljon aikaansaapa, Helistö muistelee ensimmäisiä juhlia.