Maissi kasvoi Rääkkylän kesässä hyvin

Maissi ei ole Pohjois-Karjalassa vielä kovinkaan tuttu viljelykasvi. Rääkkylässä sen kasvattamista on kokeiltu muutamana kesänä Pässikallion puutarhatilalla. Tänä kesänä kokeilu onnistui erityisen hyvin.

luonto
Maissintähkä
Yle / Sarah Laukkanen

Maissista puhuttaessa mieleen tulee kenties kaupan pakastealtaasta löytyvä herne-maissi-paprika-seos tai purkkiin säilötty kokonainen maissintähkä. Ruokakulttuurin osalta maissi johdattaa ajatukset Meksikon suunnalle. Monelle tuleekin yllätyksenä, että maissia voi kasvattaa myös Suomessa.

Rääkkylässä Pässikallion puutarhatilalla maissin kasvattamista on kokeiltu muutamana kesänä.

- Lämpiminä kesinä olen sitä laittanut jonkin verran kasvamaan. Tänä kesänä kasvoi hyvin. Lämmin ja aurinkoinen kesä oli maissille erittäin hyvä, kertoo tilalta Aija Boehm-Tiainen.

Tuoreena tai pakkaseen

Maissia voi käyttää tuoreena sellaisenaan. Keittäminen ja grillaaminen sopii myös.

- Tässä on päällä suojalehdet, ne kannattaa ottaa ensin pois. Maissin jyviä voi napsia tällaisenaan, veitsellä ne lähtee helposti irti. Erittäin hyviä ja makeita, Aija Boehm-Tiainen kehuu.

- Niitä voi myös keittää suolavedessä suojuslehtien kanssa viisi minuuttia. Tai sitten suojuslehdet pois ja grilliin, vähän jotain marinadia päälle.

Maissi säilyy jääkaapissa jopa useita viikkoja. Hieman esikeitettynä sitä voi myös pakastaa.