Crossfit-nimestä on syntynyt kiistaa – lakimiehet selvittävät

Suuren suosioon nousseen kuntoilumuoto crossfitin nimenkäyttöoikeudesta on syntynyt kiistaa. Suomalainen yksityishenkilö omistaa oikeudet kansalliseen tavaramerkkiin ja yhdysvaltalaisella miljardiyhtiöllä on myöhemmin rekisteröity EU:n laajuinen tavaramerkki. Asiasta on vireillä oikeudenkäynti markkinaoikeudessa.

Kotimaa
Lappeenrannan Crossfit sali
Yle

Yhdysvalloista Suomeen rantautunut crossfit on kasvattanut harrastajamääriään viime vuosina hurjasti. Taustalla muhii kuitenkin kiista crossfit-tavaramerkin käyttöoikeudesta.

Helsinkiläisyrittäjä rekisteröi tuotemerkin Suomessa vuonna 2005. Yhdysvaltalainen CrossFit Inc. laajensi toimintojaan ja rekisteröi itselleen yhteisötavaramerkin koko EU:n alueella vuonna 2007. Tästä lähtien ympäri Suomea on avautunut parikymmentä salia heidän lisenssillään.

- Minä olin kaikki tietoni crossfitistä saanut crossfit.comin kautta. Kävin crossfit.comin ohjaajakoulutuksen, anoin ja sain heiltä lisenssit. Silloin ei ollut mistään muusta tietoakaan, kommentoi Crossfit Lappeenranta salin omistaja Atte Kaasinen.

- Tämän vuoden puolella vasta tuli ilmi, että on tavaramerkissä tämmöinen epäselvyys Suomen maassa, Kaasinen jatkaa.

Kiistan ratkaisee markkinaoikeus

Epäselvyydet johtivat oikeustoimiin suomalaisyrittäjän ja yhdysvaltalaisen miljardiyritys CrossFit Inc.:n välillä. Crossfit Lappeenranta salilla toimintaa on jatkettu kuten tähänkin saakka.

- Me ollaan toimittu ihan normaalisti. Jatkettu sitä samaa mitä ollaan tässä tehtykin. Lakimiehet hoitaa hommansa tuolla taustalla, kertoo yhdysvaltalaislisenssillä toimivan Crossfit Lappeenranta salin omistaja Atte Kaasinen.

Toisella lisenssillä crossfittia tarjotaan Suomessa alle kymmenellä salilla muun muassa Lappeenrannassa ja Joensuussa. Kansalliset oikeudet crossfit-nimeen omistava yrittäjä ei halunnut tässä vaiheessa kommentoida kiistaa asian käsittelyn ollessa vielä kesken. Markkinaoikeus ratkaisee kenellä on parempi oikeus merkkiin ja kuka tavaramerkkiä saa Suomessa käyttää.