Susijengi kuumentaa Kottikatsomot

Suomen koripallomaajoukkueen menestys nostattaa huumaa etenkin koripallokaupungeissa. Forssalaiset paukuttelevat henkseleitä, kun kaupungin oma kasvatti Tuukka Kotti kantaa Suomi-paitaa Sloveniassa.

urheilu
Tuukka Kotti ja muut Suomen pelaajat heittävät yläviitosia fanikulkueen läpi kulkiessaan.
Lehtikuva

Forssan Kori-Poikien puheenjohtaja Markku Molenius pelasi aktiiviurallaan Tuukka Kotin isän kanssa samoissa väreissä.

- Kyllä se mieltä lämmittää, kun forssalainen menestyy. Ei näitä forssalaisia liikaa ole ollut maajoukkueympyröissä.

Pari vuotta sitten Forssan korispapat kävivät katsomassa Kotin pelejä Italiassakin.

- Uraa on seurattu tarkasti. Tuukka oli nuorenakin aika hyvä, mutta puhkesi oikeastaan kukkaan vasta kahdenkympin jälkeen. Neljä vuotta Yhdysvalloissa yliopistosarjassa oli ratkaisevassa roolissa.

Moleniuksen mielestä Suomi tarvitsisi kipeästi 205-pituisen Kotin kokoisia torneja, ja mieluusti vielä pidempiä vakiinnuttaakseen asemansa Euroopan kärjessä.

- Meiltä ei valitettavasti löydy riittävän pitkiä kavereita. Esimerkiksi Turkilla oli vielä pidempää kaveria. Mutta tällä meidän puolustuspelikonseptilla puuttuvat sentit paikataan, sanoo maajoukkueen ovia itsekin kolkutellut Molenius.

Ei mikään sattuma

Forssassa on vahva usko siihen, että Kotti ja Susijengi nähdään jatkopeleissä. Edessä on kolme kovaa peliä, joista tarvitaan yksi voitto.

- En olisi yllättynyt, vaikka tulisi enemmänkin kuin yksi voitto. Suomen joukkue on hyvässä iskussa. Suomen koripalloa on kehitetty Henrik Dettmanin johdolla määrätietoisesti. Tällä on jo todistettu, ettei edellisten kisojen yhdeksäs sija ollut sattumaa.

Taustalla on tinkimätön määrätietoinen työ. Molenius on ylpeä tavasta, jolla Suomi pelaa ja haastaa.

- Petteri Koponen on ainoa oikeasti kansainvälisen tason tähti, mutta silti Suomi haastaa NBA-pelaajilla vahvistetut joukkueet. Konsepti on luotu ja siinä pysytään.

- Suomalainen koris on mennyt ehdottomasti taas edellisten kisojen jälkeisinä vuosina eteenpäin. Kaikki on lähtenyt siitä, että nuorten maajoukkueesta lähtien kaikki pelaavat tietyllä konseptilla. Se on tuottanut tulosta.

Fenixin tunnelma

Lauantain Italia-peli on kova pala. Pelipaikkakunta Koper sijaitsee aivan Italian rajalla. Lähes 2 000 suomalaista vastaan (vain) 3 000 italialaista lähentelee asetelmiltaan ottelua, jonka kaikki forssalaiset muistavat: kevään 1994 pronssiottelu, jossa olivat vastakkain FoKoPo ja paikallisvastustaja Alku.

- Se on se meidän ainoa pronssi. Siihen lopetin oman urani. Urheilutalo Feeniks kiehui yli äyräiden. Ei tuolla ehkä ihan samaan päästä, mutta melko lähelle, nauraa Molenius