Lahjonta-asiantuntija Himas-päätöksestä: Tämä on selvää valta-aseman väärinkäyttöä

Monessa maassa pääministeri olisi voinut joutua tukalaan tilanteeseen, sanoo Transparency Suomen puheenjohtaja.

politiikka
Erkki Laukkanen
Erkki LaukkanenSAK

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ilmoitti tänään perjantaina, että filosofi Pekka Himasen tutkimushanke olisi pitänyt kilpailuttaa. Himasen työn oli tilannut pääministerin ministeriöksikin tituleerattu Valtioneuvoston kanslia.

Kansainvälisen lahjonnanvastaisen järjestön Transparency Suomen puheenjohtaja Erkki Laukkanen sanoo, että Jonkan ilmoitus on hyvin selkeä. Hänen mukaansa Transparency Suomi pyrkii välttämään tuomarin roolia, mutta osallistuu aktiivisesti kansalaiskeskusteluun.

- Riippumatta siitä, miten asiat ovat lain mukaan menneet, niin tästä jää huono maku suuhun. Tämä vaikuttaa selvästi valta-aseman väärinkäytöltä.

Laukkasen mukaan pääministeri on niin iso henkilö ja instituutio, että hänen täytyisi ymmärtää esimerkin osa tässä tapauksessa, ja että häntä seurataan erityisen tarkkaan.

- Laki ei voi antaa aivan selkeää vastausta siihen, mikä on oikein tai väärin. Osa jää moraalin ja etiikan puolelle. Liian suuri osa näyttää jäävän sille puolelle. Tätä voi kutsua harmaaksi alueeksi.

Hän sanoo, että monessa Euroopan maassa pääministeri olisi joutunut tukalaan tilanteeseen julkisuudessa.

- Nopea selvitys tuo esiin monia sellaisia tapauksia, joissa poliitikot, esimerkiksi Saksassa, ovat valtakunnan- ja osavaltiotasolla joutuneet jättämään tehtävänsä pienemmistäkin rikkeistä.

Suomen maine saattaa jälleen kärsiä

Transparency International julkaisee noin vuoden kuluttua tutkimuksen, jossa tarkastellaan suomalaisten luottamusta oikeusjärjestelmään. Tällä hetkellä luottamus on maailman parasta tasoa.

- Luottamusmittari on herkkä ja sen varassa meidän maineemme tällä hetkellä on. Se ei kestä montaa tällaista tapausta, Laukkanen viittaa Himas-päätökseen.

- Nämä mittaukset osoittivat selvästi, että vuoden 2007 jälkeen kansalaisten luottamus poliittiseen järjestelmäämme koki kovia, kun vaalirahasotku paljastui. Poliittinen järjestelmämme sai silloin sellaisen kolhun, että se ei ole vieläkään siitä toipunut.

Laukkanen sanoo, että Suomessa on suuri ongelma ylipäänsä julkisissa hankinnoissa ja niiden kilpailutuksessa.

- Julkiset hankinnat kunnissa on kaikkea muuta kuin läpinäkyviä ja läpinäkyvyys on kaiken a ja o. Sopimukset pitäisi olla yleisjulkisia ja sitä ne eivät tällä hetkellä ole.