Ruotsin oppositio: Urkintajuttuun sekaantuminen poliittinen skandaali

Vasemmistopuolue pelkää, että Ruotsin ja EU:n väliset suhteet voivat vaikeutua.

Ulkomaat

Ruotsissa oppositiopuolueet pitävät Puolustusvoimien radiotiedustelukeskuksen FRA:n ja Yhdysvaltain turvallisuusviraston NSA:n yhteistyötä poliittisena skandaalina. Vasemmistopuolue pelkää, että Ruotsin ja EU:n väliset suhteet voivat vaarantua yhteistyön vuoksi.

- Tiedämme, että NSA on valvonut internetiä ja yksittäisiä poliittisia johtajia tavalla, joka on kaukana siitä, mitä Ruotsin lainsäädäntö sallii. Siksi olisi erittäin huomiota herättävää, jos FRA on avustanut tätä toimintaa, sanoo vasemmistopuolueen ulkopoliittinen edustaja Hans Linde sanomalehti Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

- Luulen, että monet muualla Euroopassa provosoituvat tästä.

Oppositiopuolue sosiaalidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue vaativatkin hallitusta selvittämään asian valtiopäivillä. Ulkoministeri Carl Bildt on vahvistanut DN:ssä (siirryt toiseen palveluun), että FRA ja NSA tekevät yhteistyötä. Hänen mukaansa yhteistyötä on tehty jo kauan, ja se tapahtuu lain puitteissa. Hän ei kuitenkaan halua kommentoida tietoja, joiden mukaan Ruotsi olisi antanut NSA:lle tietoja Itämeren alaiseen tietokaapeliin.

Suomalaisedustajan mukaan EU:n ja Ruotsin suhteet kunnossa

EU:n parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta tutkii koko ajan paisuvaa urkintajuttua. Suomen edustaja valiokunnassa, Nils Torvalds (r.), ei usko, että Ruotsista esitetyt väitteet heikentävät Ruotsin ja EU:n suhdetta.

- Eivät tässä Ruotsin ja EU:n suhteet mitenkään vaarannu. Muiden EU-maiden salaiset tiedustelupalvelut ovat harrastaneet samankaltaista toimintaa. Sen me tiedämme Saksasta, Englannista ja Ranskasta, Torvalds kertoo.

- On äärettömän huolestuttavaa, että tämänkaltainen toiminta tapahtuu ilman minkäänlaista demokraattista kontrollia.

Torvaldsin mukaan EU-parlamentin valiokunnan tutkimus valmistuu syksyn aikana. Valiokunta kirjoittaa urkinnasta raportin, jossa mahdollisesti vaaditaan toimenpiteitä. Se ei kuitenkaan velvoita jäsenvaltioita toimenpiteisiin.