Suomi on pystykorvien maa – näin rotukoirien suosio on kehittynyt

Koirarotujen suosiomuutoksiin vaikuttavat käytännön syyt, trendit ja koiraharrastusten yleistyminen. Myös ilmastonmuutoksella saattaa olla vaikutusta joidenkin rotujen yleisyyteen. Voit vertailla koirarotujen suosion muutoksia tämän jutun interaktiivisesta grafiikasta.

Kotimaa
Kuvassa suomenpystykorva.
Anssi Leppänen / Yle

Suomessa on viimeisen vuosikymmenen aikana rekisteröity ylivoimaisesti eniten pystykorvia ja alkukantaisia koiratyyppejä. Näiden koirien suosio perustuu paksuun, ilmastoon sopivaan turkkiin ja peruskoiramaiseen olemukseen.

– Esimerkiksi suomenpystykorva on kulkenut suomalaisten mukana pitkään vahtina ja metsästyksen apuna. Täällä ollaan totuttu tämäntyyppisiin koiriin, sanoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Pystykovien kovimpia kilpailijoita ovat seura- ja kääpiökoirat. Tämän koiraryhmän huimaa yleistymistä voidaan selittää kahdella tavalla. Ensinnäkin seura- ja kääpiökoirissa on useita rotuja, jotka sopivat hyvin taajamiin ja kaupunkeihin. Toiseksi, kun koirat taajamissa ja kaupungeissa alkoivat yleistyä, oli trendinä hankkia kaksi pienempää koiraa samaan osoitteeseen.

Muutaman vuoden ajan koiraryhmän suosio on kuitenkin ollut laskussa.

– Markkinat ovat saattaneet vähän kyllästyä. Ihmiset eivät enää ole hankkineet uusia pentuja niiden vanhojen lisäksi, Unhola kertoo.

Kaikkien muiden koiraryhmien kasvattaessa suosiotaan ajokoirien määrä on vähentynyt. Syitä tähän on etsitty ilmastomuutoksesta asti – sillä kun saattaa olla vaikutusta myös Suomen riistakantoihin.

– Ajokoirat ovat puhtaasti metsästykseen tarkoitettuja. Eli jos vaikka jäniskanta tai muu ajokoiralla metsästettävä riistakanta pienentyy, ajokoiria tarvitaan vähemmän, Kaija Unhola Kennelliitosta arvioi.

Eri koirat eri tarkoituksiin

Koiraa hankittaessa on tärkeää valita omaan elämään sopiva rotu. Unhola arvioi, että nykyisin suomalaiset harkitsevat rotuvalintaa tarkemmin kuin ennen. Monesti koiranostaja miettii ensin, mitä haluaa koiran kanssa harrastaa, ja valitsee siihen sopivan rodun.

– Aiemmin valittiin koirakirjasta kivan oloinen koira, ja vasta hankinnan jälkeen mietittiin, mitä sen kanssa voisi tehdä, Unhola toteaa.

Hän uskoo, että myös tietoisuus eri rotujen ominaisuuksista ja käyttötarkoituksista on lisääntynyt. Harrastus-, metsästys- ja seurakoirat erotetaan toisistaan, vaikka osa valitsee koiransa yhä ulkonäön perusteella.

Neljän koirarodun suosio säilynyt

Vaikka seura- ja kääpiökoirien yleistyminen näkyy tilastoissa selvästi, suomalaiset ovat pysyneet uskollisina neljälle melko suurelle koirarodulle. Labradorinnoutaja, saksanpaimenkoira, kultainennoutaja ja suomenajokoira ovat olleet rekisteröintien kärjessä jo kymmenen vuotta, vaikka järjestys onkin vaihdellut. Viimeiset kolme vuotta kärkisijaa on hallinnut labradorinnoutaja.

Unhola arvioi, että suosioon vaikuttaa eniten koirien monipuolisuus.

– Esimerkiksi labradorinnoutaja mielletään perhekoiraksi, mutta se on myös koulutettavissa ja hyvä harrastuskoira. Sen karvapeite on riittävä ja se on hyvä peruskoira.

Yksi rotujen suosioon vaikuttava tekijä on koirien saatavuus ja pentueiden koko. Kaikki neljä yleisintä rotua tekevät melko suuria pentueita, eli rotuja on myös usein tarjolla.

Teksti ja grafiikka:
Mirva Uotila ja Paula Välilä

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

2003

Valitse vuosi

Valitse liukusäätimellä vuosi. Klikkaa koirakuvaa, näet tarkemmat rotutiedot.
Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit
Pystykorvat ja alkukantaiset tyypit
Seura- ja kääpiokoirat
Seura- ja kääpiokoirat
Lammas- ja karjakoirat
Lammas- ja karjakoirat
Pinserit, snautserit, molossityyppiset sveitsinpaimenkoirat
Pinserit, snautserit, molossityyppiset sveitsinpaimenkoirat
Noutajat ja vesikoirat
Noutajat ja vesikoirat
Ajavat koirat
Ajavat koirat
Terrierit
Terrierit
Mäyräkoirat
Mäyräkoirat
Kanakoirat
Kanakoirat
Vinttikoirat
Vinttikoirat
Klikkaa koirakuvaa, näet tarkemmat rotutiedot vuodelta.Lähde: Suomen Kennelliitto.