Zetor-kynnön MM-kisojen suosio yllätti perustajat

Sunnuntaina Sastamalan Roismalassa järjestetään jo neljännet Zetor-kynnön maailmanmestaruuskilpailut. Paikalle odotetaan jopa 2 000 ihmistä.

Kuva: Mauri Tikkamäki / Yle

Käsikaasu täysille, puolipuristinvipu ylös ja hehkutus. Sitten käännetään starttinappulaa ja Zetor pätkähtää käyntiin.

- Tämä ääni on ihan omalaatuinen. Vaikka on muitakin kaksisylinterisiä traktoreita, niin Zetorin tahdistus on erilainen. Ja onhan tämä valtavan sympaattisen näköinen traktori, perustelee Zetor-innostustaan sastamalalainen Markku Ojala.

Ojala kuuluu Tyrvään Zetoristeihin, joka järjestää sunnuntaina Sastamalan Roismalassa Zetor-kynnön maailmanmestaruuskilpailut. Kisat järjestetään nyt neljännen kerran.

Perunat suojaan kisayleisön alta

Sunnuntaita varten Ojalan pellolle ilmestyy talkoilla muun muassa ohjelmateltta, makkaranmyyntipiste ja soppatykillinen hernekeittoa. Perunat on nostettu pellosta suojaan markkinoiden alta. Paikalle odotetaan jopa 2 000 ihmistä.

Vesa Haapaniemi osallistuu kilpailuun laina-Zetorilla.

- Näissä ei ole mitään nykytraktoreiden hienouksia. Traktorilla ei pysty paljon vaikuttamaan aurojen maahan menemiseen. Kun aurat lähtevät nousemaan, niin ne nousevat, Haapaniemi naurahtaa.

Yleisömäärä yllätti

Ajatus Zetor-kynnön MM-kilpailuista syntyi viisi vuotta sitten halusta kokeilla kyntöä vanhoilla traktoreilla.

- Muuten Zetorit tahtovat olla vain leikkikaluja. Ajatus jalostui illan mittaan niin, että seuraavana aamuna todettiin, että pidetään maailmanmestaruuskynnöt, Ojala kertoo.

Ensimmäisiin kisoihin järjestäjät kutsuivat kilpailijoiksi muutamia kavereitaan ja kisoista ilmoitettiin paikallislehdessä.

- Toive oli, että paikalle tulisi muutama kymmenen ihmistä, mutta heitä tulikin satoja. Siitä perinne lähti, Ojala sanoo.

Ojalan mukaan kyntökilpailun voittajat palkitaan suuren maailman tyyliin. Palkinnot ovat hyvät ja palkintopallilla suihkuaa kuohujuoma.